Egy egészségesebb élet

Zabpelyhes kenyér

Ez egy picit tömörebb kenyér már ami az állagát illeti, de mi így is nagyon szeretjük.

zabpelyhes kenyer

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű liszt

100 gramm zabpehely (apró szeműt szoktam használni)

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

25 gramm élesztő

10 gramm só (nálam himalájai)

20 gramm olaj (nálam kókusz-, vagy extra szűz olívaolaj)

2 evőkanál zabkorpa (opcionális – nálam 20 gramm)

350 ml langyos víz

A liszteket és a zabpelyhet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sikért, a kókuszolajat, a zabkorpát és a sót (közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, én a tál szélére szoktam szórni). Majd az élesztőt belemorzsolom a lisztekbe, és fokozatos adagolás mellett a 350 ml langyos vízzel szépen eldolgozom (a víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől, illetve márkájától függően). 

Én szorosan fóliával szoktam lefedni (körbe) a tálat és hagyom 40-45 percet pihenni. 

Amikor szépen megkelt egy jénaiba sütőpapírt teszek majd formázom a kenyeret, és sütőpapírral bélelt formába helyezem. Fedő alatt 15 percet pihentetem és előmelegített sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) 40 -45 perc alatt megsütöm (de ez sütő teljesítményétől is függ). Ha valaki meg tudja oldani, hogy párás legyen a sütő miközben sül a kenyér, még jobb lesz a végeredmény (ezt én általában úgy oldom meg, hogy plusz egy tepsit teszek be a kenyér mellé amibe vizet öntök). 


Tápanyagértékek: a kész kenyerem súlya 810 gramm lett, ebben 1974 kalória, 82,6 gramm fehérje, 25,9 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 326,6 gramm) lett benne. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!