Egy egészségesebb élet

Lenmagos cipó

Ezt a kenyeret már nagyon sokszor megcsináltam, ha elfelejtek öregtésztát bekészíteni előző este, akkor általában ehhez a recepthez nyúlok (vagy lepénykenyér készül, receptje itt található). Csináltam már chia maggal, goji bogyóval, így lenmagosan de simán is nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér (sikér nélkül töményebb állagot fogunk kapni)

30 gramm lenmag 

10 gramm só

20 ml extra szűz olívaolaj 

20 gramm zabkorpa (elhagyható)

 25 gramm friss élesztő

300 ml langyos víz    

Elkészítése: 

A liszteket kimértem, a tál szélére mértem a sót, a közepébe morzsoltam az élesztőt. Rátettem a zabkorpát, a sikért, a lenmagot az olívaolajat és szépen lassan adagolva a vizet elkezdtem dagasztani ez esetben kézzel. Egy nem ragadós, könnyen formázható tésztát kaptam. Mivel nekem nincs dagasztótálam, egy fóliával szoktam lefedni szorosan a tálamat. 40 perc kelesztés után liszt nélkül megformázom cipó alakúra a tésztát. Egy sütőpapírral bélelt kör alakú jénaiba helyezem a formázott tésztát és fedő alatt még sütőbe tétel előtt 10 percet kelesztem. Tetejét bevágtam, vízzel bespricceltem. Előmelegített sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) 45 perc alatt készre sütöm. 

Lenmagos cipó

Lenmagos cipó

Ami a számokat illeti: a teljes kenyerem súlya 900 gramm lett, az összes CH tartalom 329 gramm, míg 2181 kalória értékkel bír. Tehát 100 grammban 36,5 CH lett és 242,3 kalória. 

SAM_5499

Amikor EB lázban “égünk”, még ajándékba is “focikenyér” dukál

További kenyér receptek ittitt és itt is találhatóak. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!