Egy egészségesebb élet

Humusz, Tahini és a Pörkölt csicseriborsó

Összesen 600 gramm csicseriborsót áztattam be egy teljes napra. Végül nem szenvedtem a héjával, csak az került le róla ami önmagától lejött.  Egy nap elteltével a száraz csicseriborsómból picivel több mint 1100 gramm lett. Elfeleztem a mennyiséget.

A humusznak valót feltettem főni.

Míg főtt, addig a másik felét a csicseriborsónak egy konyharuha segítségével két kezem közé fogva “megszárítgattam” és egy tepsibe öntöttem. 5 evőkanál extra szűz olívaolajjal, curryvel, himalájai sóval és gyömbérrel megszórtam. Alaposan elkevertem. Mennyiségeket nem írnék, mert nagyon ízlés dolga, én magam is többször kóstoltam, hogy vajon elég sós-e, elég fűszeres-e stb. Sütőbe toltam és kb. 20 percenkét megkevertem, hogy mindenhol alaposan megsüljön. Nagyjából 1,5 órán keresztül sütöttem közepes lángon. Az eredmény annyira jó lett, hogy a nagyobbik kisfiam és a férjem -és beismerem néha én is rá -rácsaptam- felváltva jártak érte a konyhába. Ajánlom Mindenkinek aki egy egészségesebb ropogtatnivalót szeretne.

Pörkölt csicseriborsó - egy egészségesebb ropogtatnivaló

Pörkölt csicseriborsó – egy egészségesebb ropogtatnivaló

Míg főtt a csicseriborsó, addig neki láttam a tahininek, amit szépen magyarul szezámpasztának nevezünk. Én 80 gramm szezámmagot találtam hirtelen a polcon. Ezt -már utólag belátom lehet nem jól tettem- teflonban picit megpirítottam. Mennyei illat volt a konyhában. Majd darálóba tettem, érdekes a ledarált szezámmag illatáról a tepertő jutott eszünkbe. Egy nagyobb fej fokhagymát, 1 evőkanál extra szűz olíva olajat, pici himalájai sót, fél citrom levét és igény szerint még vizet adtam hozzá. Nos az igény szerint azt jelentené ez esetben -nálam-, hogy egy kenhető állagú masszát kapjunk. És már el is készült a tahinink. A tahini elkészítésében a mindmegette.hu adott útmutatást. 

Házi tahini

Házi tahini

Mikor megfőtt a csicseriborsó a aprító gépbe tettem -szerintem botmixerrel is működne, de az akkor problémásabbnak tűnt nekem-, adtam hozzá: 5 evőkanál tahinit, fokhagymát, fehérborsot és vizet. Krémes, kenhető állagú pasztát kellene, hogy kapjunk. Pirított kenyérrel – nem pirítóssal, IR-eknek, cukorbetegeknek tilos- amit akár grill lapon is el tudunk készíteni- vagy pitával tálalható is. 

Pirított kenyérrel és paprikával töltött olívabogyóval

Pirított kenyérrel és paprikával töltött olívabogyóval

Jó átvágyat Mindenkinek 🙂 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!