Egy egészségesebb élet

Fonott kalács

Már az életmódváltás előtt is nagyon szerettem a kalácsot, így mindenképpen szerettem volna sort keríteni egy nekünk való kalács kikísérletezésére, hát így sikerült 🙂 Amikor elsőnek megcsináltam ezt a receptet, tejjel készült. Mikor másnap reggel rá kellett eszmélnem bizony ez így nem ehető reggelire a (tehén)tej miatt. Aztán megcsináltam tejszínnel. Aztán úgy adódott, hogy nem volt itthon tejszín, megcsináltam vízzel…és igen, azzal is jó lett szerintem. Fontam már a hagyományos 3 szárral, de elkészítettem már 5-ös fonattal is, szerintem mindenféleképpen mutatós.

dscf6119
Sokadik alkalommal megsütött kalács, amit nem lehet elrontani, igaz ez egy kicsit túlkelt

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer 

1 db tojás + 1 db a kenéshez

250 ml langyos víz 

50 gramm margarin (régebben ezt 100 gramm margarinnal készítettem, de kísérletezéseim során rá kellett ébredjek, 50 grammal is jó állaga lesz és természetesen így kevesebb zsírtartalma)

csipet só

dscf6036

Elkészítése: A liszteket a sikérrel a sóval, édesítővel, élesztővel összekevertem, majd a margarint alaposan eldogoztam benne. Hozzáadtam a tojást. illetve lassan adagolva a langyos vizet. 30 percet lefedve hagytam megkelni. Majd három egyenlő részre osztottam, és “befontam” a szárakat.

180 fokon 30 perc alatt sütöttem meg, de ez természetesen sütő függő is.

Tápanyagértékek: a kész kalácsom súlya 810 gramm lett, ebben 2026 kalória, 88,8 gramm fehérje, 27,9 gramm zsír és 330,9 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 327 gramm) szénhidrát lett benne. 

sam_7034

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!