Egy egészségesebb élet

Bejgli

Ez a bejgli recept a mamámtól származik, sajnos azt nem tudom, hogy Ő honnan kapta. Viszont jövőre mindenképpen ki fogom próbálni Édesanyám bejgli receptjét is, Ő “zsírosan” készíti el. De most nézzük ez hogyan készül:

Bejgli

Bejgli

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

250 gramm margarin

20 gramm friss élesztő

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

2 tojás (sárgája)

150 gramm 20%-os tejföl

csipet só

1 db tojás a kenéshez

Töltelékek: 

DIÓS: 

200 gramm darált dió

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

50 ml tejszín

MÁKOS:

170 gramm darált mák

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

90 ml tejszín

GESZTENYÉS:

250 gramm natúr gesztenye

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

30 ml tejszín

Elkészítés: A lisztekben a margarint alaposan elmorzsoltam, majd hozzáadtam az élesztőt, az édesítőszert, a tojások sárgáját, a tejfölt és a csipet sót. Alaposan kidolgoztam a tésztát, majd 40 percig hagytam pihenni. Majd három egyenlő részre osztottam a megkelt tésztát, téglalap alakúra nyújtottam. Elkészítettem a töltelékeket. Arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy a töltelékek ne legyenek folyósak, inkább “gyurmázható” állaguk legyen. Ez a 25 gramm édesítőszer a férjem szerint lehetett volna inkább 35 gramm 🙂 Tehát megtöltöttem a téglalap alakúra nyújtott tésztákat majd igyekeztem nem túl szorosan – a képen látszik, hogy ez nem sikerült, hiszen megrepedt – feltekerni. 

Megszurkáltam a tetejét fogpiszkálóval, hogy a gőz tudjon távozni, majd megkentem sárgájával, majd fehérjével is. Ismét hagytam pihenni 20 percet, majd sütőbe toltam és közepes lángon 30 perc alatt készre sütöttem őket. 

Ami a szénhidrátot és kalória mennyiségeket illeti:

A mákos 100 grammjában 24,4 CH és 354,2 kcal.
A diós 100 grammjában 18,5 CH és 431,6 kcal.
A gesztenyés 100 grammjában 30,7 CH és 272 kcal
lett nekem. 
 
Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!