Egy egészségesebb élet

Csirkemell bundában zöldséges kuszkusszal

Ez egy nagy kedvenc a családban. Az elkészítése kifejezetten gyorsan megoldható, azt leszámítva, hogy a csirkemell előnyére válik, ha legalább egy napot a fűszeres tésztában pihenhet. De nézzük hogyan is készítem el ezt a fogást…

Hozzávalók:

450 gramm csirkemell

A bundához:

5 gramm fűszerkeverék csirkemellhez (cm.)

3 gramm sütőpor (maximum 5 gramm ha nagyobb bundát szeretnénk)

1 db tojás

70 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm finomliszt

80 ml langyos víz

540 gramm zöldségkeverék

150 gramm kuszkusz (szárazon mérve)

fűszer ízlés szerint a kuszkuszhoz és a párolt zöldséghez

olaj a sütéshez

Elkészítése: ha nem felejtem el időben kivenni a fagyasztóból a mellet akkor már egy nappal hamarabb bekeverem a tésztát és a csíkokra vágott mellett pácolódni hagyom egy napig. A bunda állaga mindenképpen sűrű állagú kell, hogy legyen. Forró olajban sütöttem ki őket, közben elkezdtem párolni a zöldséget és kimértem a kuszkuszt. A kuszkuszra kétszeres mennyiségű vizet öntöttem, befűszereztem. Jelen esetben sót és curry-t használtam. Kb. 3 perc alatt el is készül a kuszkusz, a fedőre minden esetben szoktam tenni egy konyharuhát miután befejeztem a főzését és így hagyom pihenni legalább 15 percig. Utána egy villa segítségével fellazítom és már tálalható is. 

Ami a szénhidrát és kalória tartalmát illeti:

a bundás hús 100 grammjában 12,6 CH és nagyjából 210 kcal van (azért nagyjából mert a felvett olaj mennyiségét sajnos csak tippelni tudom, elfelejtettem lemérni sütés előtt)

a zöldség 100 grammjában 4,89 CH és 45,1 kcal lett

a kuszkusz 100 grammjában 25 CH és 122,3 kcal lett

A fenti képen 50 gr CH-nak megfelelő mennyiség szerepel (20 CH hús, 15 CH zöldség és 15 CH kuszkusz).

Csirkemell bundában párolt zöldséggel, kuszkusszal

Csirkemell bundában párolt zöldséggel, kuszkusszal

Frissítés!

A fenti bunda mennyiséget felhasználva elkészítettem 750 gramm csirkemellet. És bár a bunda nem volt olyan vastag, így is finom volt, főleg, hogy a víz helyett főzőtejszínt használtam! Tehát:

750 gramm csirkemell

70 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm finomliszt

1 darab tojás

5 gramm fűszerkeverék

3 gramm sütőpor

170 ml főzőtejszín

olaj a sütéshez

220 gramm szárazon kimért bulgur (amiből 608 gramm lett főzés után)

Úgy készítettem, ahogy fent le is van írva, csupán több csirkemellet használtam, valamint a vizet lecseréltem. Összesen 110 ml napraforgóolajat vett fel sütés közben a csirkemell. Ez esetben bulgur és szintén párolt zöldségkeverék került mellé.

Ebéd: 50 gramm szénhidrát a tányéron!

Ebéd: 50 gramm szénhidrát a tányéron!


Tápanyagértékek: a kész, kisült bundás csirkemellem súlya 1177 gramm lett, ebben 2382 kalória, 181,6 gramm fehérje, 144,9 gramm zsír, 71,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 63,9 gramm) lett benne.

A főtt bulgur kész súlya 608 gramm lett, ebben 766 kalória, 26,8 gramm fehérje, 2,3 gramm zsír és 170,1 gramm szénhidrát lett benne. 

Jó étvágyat!

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!