Egy egészségesebb élet

Sonkás-sajtos tekert, isteni reggeli!

A formázási ötlettel Pinteresten találkoztam (ide kattintva elérhető), készítettem hozzá egy kelt tésztát és már meg is született a másnapi reggelije a Fiúknak (de vacsorára is jó ötlet). Én, ez alkalommal kördobozos sajtot kentem bele, mert Tomikám mostanság még magában is azt enné, de természetesen reszelt sajttal, vagy éppen mozzarellával is finom lehet. (Sőt, azt… Tovább »

Vadkovászos fonott kalács, cukormentesen

Mivel már a kenyereim szépen sikerülnek kovásszal, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy a kalácsot is kipróbáljam. Talán mulatságosan hat, de hihetetlen izgalommal töltött el, már előző este a kovász megetetése közben a kalács megsütésének gondolata. Ez a fonott kalács reggel is fogyasztható (inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek is), hiszen zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz! Hogy én… Tovább »

Élesztőmentes kenyér, lenmaggal dúsítva

Ismét egy kovászos kenyérreceptet mutatok, méghozzá lenmagos verziót. Bár kicsit több időt vesz igénybe, mint az élesztős társai, megéri, hiszen egy igazán finom, jó állagú és egészséges pékárut tehetünk az asztalra. Hozzávalók: 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 200 gramm 100%-os teljes kiőrlésű kovász (hogy én hogyan készítem, ide kattintva olvasható) 150 gramm finomliszt 10 gramm… Tovább »

Kovászos zsemle egyszerűen

Teljes kiőrlésű kovásszal való munkám következő „gyümölcsei” ezek a zsömlék lettek. Most éreztem elsőnek, hogy ez alkalommal már erősnek mondhattam a kovászomat, így körülbelül két hét után. Alapvetően kenyérnek készült volna, de végül zsemlének formáztam a tésztámat. Hogy én hogyan, és kitől tanultam kovászt készíteni, ide kattintva tudod elolvasni! Hozzávalók: 150 gramm teljes kiőrlésű kovász… Tovább »

Így készíts tökéletes rozskovászt!

Viviennel egy Facebook csoportban ismerkedtem meg, ahol az egyik posztomra reagálva –miszerint meggyűlik a bajom a kovász készítéssel – írt nekem privát üzenetet: szívesen segít, hogy nekem is legyen egy erős anyakovászom.   Repestem az örömtől! Az internet telis- tele van kovászreceptekkel, de idővel mindegyiknél merült fel bennem kérdés, miközben újra és újra nekivágtam a… Tovább »

Olasz vekni Amerikából, a Scali kenyér

A Scali kenyérrel elsőnek kingarthurflour.com oldalán találkoztam, az Ő, fehér lisztes receptje adta az alapját az én verziómnak. Nagyon megtetszett a külleme, így mindenképpen ki szerettem volna próbálni és nem csalódtam, egy igazán kellemes ízű, állagú kenyér sült ki belőle. A wikipedia szerint ez egy olasz stílusú kenyér, azonban az Egyesült Államokbeli Bostonból származik, pontosabban… Tovább »

Pirított napraforgómagos – sajtos stangli

Ez egy gyorsan elkészíthető pékárurecept, nem használtam fel hozzá sem öregtésztát, sem előtésztát. Eddigi kovászkudarcaim miatt pedig utóbbi szóba sem jöhetett. Viszont mindezek ellenére egy puha, könnyű tésztájú stanglit kaptunk, máskor is fogom sütni. Hozzávalók: 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 90 gramm finomliszt 15 gramm friss élesztő 30 gramm napraforgómag 8 gramm só 20 gramm… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!