Egy egészségesebb élet

Élesztőmentes kenyér, lenmaggal dúsítva

Ismét egy kovászos kenyérreceptet mutatok, méghozzá lenmagos verziót. Bár kicsit több időt vesz igénybe, mint az élesztős társai, megéri, hiszen egy igazán finom, jó állagú és egészséges pékárut tehetünk az asztalra. Hozzávalók: 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 200 gramm 100%-os teljes kiőrlésű kovász (hogy én hogyan készítem, ide kattintva olvasható) 150 gramm finomliszt 10 gramm… Tovább »

Búzacsírás vekni lenmaggal bolondítva

Ez egy előtésztás, búzacsírás kenyér. Már sokszor írtam, és biztosan sokan tudják is, hogy az előtészta elkészítése nem igényel nagy munkát, csupán a sütést megelőző este körülbelül 5 percet igénylő folyamat. Tapasztalatom szerint érdemes legalább 3-4 órát konyhapulton hagyni, mielőtt sütnénk vele, de én jobb szeretem egy egész éjjelen át „pihentetni”. A búzacsíra egy nagyszerű… Tovább »

10 nagyszerű tény a lenmagról

Már Kr.e. a 14 században is ismerték Csak Közép-Európában termesztik. Nem csak az élelmiszeripar, de a festékgyártás egyik nagyon fontos alapanyaga is.  Rengeteg gyógyhatással bír, a népi gyógyászat szívesen használja: koleszterinszint csökkentő, serkenti az agyműködest, székrekedésre jótékony hatással bír, ízületi és egyéb gyulladásokra is sikeresen alkalmazható kiegészítő kezelésként (bélelzáródás és bélszűkület esetén ellenjavalt a fogyasztása)… Tovább »

Lenmagos bagett, amit már ma meg fogsz sütni – videóval

A baguette francia eredetű, hosszúkásra formázott kenyér. A szó maga, a latin baculumból származik, melynek jelentése: botocska vagy pálcika. Két elmélet is létezik, hogy honnan származik a baguette. Az első szerint August Zang bécsi üzletember Franciaországba költözött még az 1830-as években a gőzös sütők terjesztése miatt és akkor ismertette meg a francia néppel a baguette… Tovább »

Lenmagos-sajtkockás kenyér

Ez egy egyszerű ám mégis nagyon finom kenyér. Nem kell hozzá kovász -bár ártani nem ártana az biztos- következőnek lehet úgy fogom elkészíteni, ígérem be fogok róla számolni.    Hozzávalók: 350 gramm teljes kiőrlésű liszt 150 gramm rétesliszt 20 gramm búzacsíra -kihagyható, de ez egy igen kedvező áron beszerezhető alapanyag, amely nagyszerű élettani hatásokkal bír,  jó… Tovább »

Magvas graham kenyeret az asztalra!

Már többször írtam, hogy amióta ráéreztem a kenyérsütés ízére ritkán “fanyalodunk” rá a bolti kenyérre. A sarki tojásosnál találtam hihetetlen jó árban graham lisztet, azóta állandó jelleggel megtalálható a szekrényünkben. Kicsit durvább lisztnek mondanám mint a teljes kiőrlésű, de ez egyáltalán nem tűnik fel a kenyérben (sem).  Hozzávalók: 350 gramm graham liszt 150 gramm rétesliszt… Tovább »

Graham magvas mákos

Már régóta motoszkált a fejemben a mákos kenyér gondolata, most kipróbáltam, érdekes ízvilág. Akik szeretik a mákot ne hagyják ki! Ez egy gyors kenyér, nem öreg tésztás. Mindenestül elkészül kettő óra alatt nagyjából.  Hozzávalók: 100 gramm teljes kiőrlésű liszt 250 gramm graham 150 gramm finomliszt 30 gramm friss élesztő 10 gramm só -nálam parajdi- 20… Tovább »

Tejfölös-lenmagos zsömle cukorbetegeknek is

Nagyon sok fajta zsömlét készítettem már, de ez kifejezetten jól sikerült szerintem. A siker titka valószínűleg az előző napi öreg tésztának köszönhető, amely előző este 5 percet vesz igénybe a pékáru íze/állaga viszont felejthetetlen élményt fog adni.  Hozzávalók az előtésztához: 150 gramm rétesliszt 2 gramm szárított élesztő (ha frissből készülne akkor 5 grammra lesz szükség)… Tovább »

Lenmagos bagett

Ez egy öreg tésztás bagett, ami annyit jelent, hogy már előző este egy kisebb adag tésztát bekészítek -egyébként az öreg tészta fogalmával Limara oldalán ismerkedtem meg- és másnap reggelig hagyom pihenni a konyhapulton lefedve. Ettől sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tésztánk. Tojás- tej- és cukormentes pékárú.  Tehát hozzávalók az öreg tésztához: 140 gramm teljes kiőrlésű liszt 60… Tovább »

A megunhatatlan reggeli

Szerintem nincs olyan ember aki az ilyesfajta reggeliket ne szeretné -na jó, aki nem szereti a tojást, de az tehet bele mást is 🙂 -. Szerintem elég gyorsan készen van vele az ember lánya/fia, jól mutat, íme a fekete retkes- pritamin paprikás tojásrántottával töltött Limara – féle lepénykenyér (ennek a receptjét itt olvashatjátok):  Hozzávalók:  egy adag… Tovább »

Sajtos spenótos háromszögek lenmaggal szórva

Ez rendszerint valamilyen leves után kerül nálunk az asztalra, jelen esetben palócleves volt az első fogásunk. A férjem egyik nagy kedvence, remélem más is bizalmat szavaz neki, elkészíti és kedvére lesz. Hozzávalók: 350 gramm teljes kiőrlésű liszt 150 gramm finomliszt 25 gramm friss élesztő 35 gramm zsiradék (nálam kókuszolaj) – én ezt a mennyiség utóbb 10… Tovább »

Grissini

Ezt a receptet már nem elsőnek készítem el és az előzőt ahogy a mostanit is Paul Hollywood receptje alapján, ami itt található. Én nyilván átalakítottam egy kicsit, hogy nekünk is jó legyen, kis étkezésekre készítettem elsősorban: Hozzávalók: 210 gramm teljes kiőrlésű liszt 90 gramm finomliszt 6 gramm himalájai só 4 gramm friss élesztő 250 ml langyos… Tovább »

Lenmagos cipó

Ezt a kenyeret már nagyon sokszor megcsináltam, ha elfelejtek öregtésztát bekészíteni előző este, akkor általában ehhez a recepthez nyúlok (vagy lepénykenyér készül, receptje itt található). Csináltam már chia maggal, goji bogyóval, így lenmagosan de simán s nagyon szeretjük. Hozzávalók: 350 gramm teljes kiőrlésű liszt 150 gramm finomliszt 20 gramm búzasikér (van aki sikér nélkül süt, nekem úgy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!