Egy egészségesebb élet

7 lenyűgöző tény a kardamomról!

Itt van ez a szuper mag, amit olyan kevesen használunk ma Magyarországon, pedig számos, jótékony élettani előnnyel/hatással bír, fűszerként rengeteg ételhez felhasználható. Én leginkább zabkásában – kattints ide, hiszen az Ataisznál kapható- szeretem az ízét, számos desszertben, de főételben is megállja a helyét, mint fűszer.  Nézd meg a kardamomos zabkeksz receptemet is! Lentebb néhány érdekesség… Tovább »

Fahéj, a természet inzulinja

FAHÉJ/KASSZIA Ceylon szigetén, a Szunda szigeteken és Kínában termő fűszer. Utóbbi helyről kasszia kerül csomagolásra/szállításra. A fa kérgéről lefejtett barna színű, jellegzetes illatú, enyhén csípős utóízt hagyó fűszerünk. A fahéjfa kérgéből nyert fahéj lágyabb, míg a kasszia erősebb-csípősebb utóízzel rendelkezik. Ha tekert/egész változatot vásárolunk könnyen megkülönböztethető egymástól a kettő: a fahéj mondhatni papírvékony, míg a… Tovább »

Csillagánizs, a dél-kínai gyógynövény

CSILLAGÁNIZS az ánizs aromájához hasonlítható, édeskés ízű fűszer a XVII. században kezdett elterjedni Európában Dél-Kínában őshonos fűszer-, és gyógynövényként tartják számon Termése csillag alakú: nyolc csontkemény tüszőből áll és sugarasan helyezkedik el Használhatjuk: süteményekhez gyümölcslevesekhez szilva-, és birskompótokhoz, puncs-, és egyéb likőrök használatához „Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizsnövénnyel, ami étkezésre… Tovább »

„Mézelő méh” a konyhádban

A CITROMFŰ Hazánkban annyira nem volt elterjedt fűszer, azonban már az ókori rómaiak és görögök is szívesen használták. Mára Magyarország egyes részein már honosodott. Virága fehér, ha megdörzsöljük leveleit, enyhén citromos illatot hagy maga után A virágaiban kimagasló a nektártartalom, ami miatt a méhek igen kedvelik. Ebből is adódik, latin neve, a Melissa, aminek jelentése: „mézelő… Tovább »

A skorbut ellenszere

A citrom Indiából származik, viszont ma már szinte az egész világon termesztik A citrom héját, levágva és megszárítva is forgalmazzák Nagyon fontos, hogy ma már a boltokban kapható citromok héja kezelve van –kivéve a BIO-, így azok felhasználása reszelt formában kerülendő! Viszonylag magas a rosttartalma Skorbut ellenszereként először az 1600-as években tették kötelezővé a Brit… Tovább »

Borsmenta, a tesztoszteron ellensége

A borsmenta Termesztését illetően igen igénytelennek mondható, vadon is megterem. A téli hidegeket is jól tűri. Kissé pikáns/borsos, azonban édeskés utóízt hagy szánkban. Egyes étrend-kiegészítőkben is megtalálható. Gyermekeknek és csecsemőknek TILOS adni mentoltartalma miatt, illetve nagy mennyiségben a férfiak tesztoszteronszintjére is negatív hatással van!- írja a wikipedia. A kozmetika-, az élelmiszer-, és a gyógyszeriparban elemi… Tovább »

Borsikafű, a bécsi a rozmaring

Fűszerkisokosunk soron következője a Borsikafű Morzsolt állapotban kerül forgalomba Sajátos ízű és illatú fűszernövény- és gyógynövény, leginkább a bors ízéhez hasonlítható Az erdélyi konyha népszerű fűszere a wikipedia szerint Ajánlják: bab alapú ételekhez burgonyás ételekhez lencséhez káposztafélékhez is remekül illik salátákhoz (cékla) gombákhoz húsokhoz (bárány, hal) mártásokhoz és majonézhez Túlzott használata megkeseríti az ételünket Nem… Tovább »

A sokoldalú bors

Mai címszereplőnk a Bors A fekete bors a még éretlenül leszedett és szárított termése a növénynek A fehér bors a feketével ellentétben, már az érett termés (mossák és ledörzsölik a külső héjat, így kapjuk meg a világos barna színt) A fekete inkább csípősebb, míg a fehér bors inkább aromásabb, valamivel gyengébb utóízt hagy szánkban Beszélhetünk… Tovább »

A fűszernövény, ami a gin alapíze és a konyhádban is megtalálható

Sorozatunk harmadik főszereplője a Boróka Rendkívül aromás fűszernövény, kissé csípős ízzel A törzsön belül vannak fűszer- és egyben gyógyító hatásúak. azonban akadnak mérgezőek is! Egészben és őröltként is hozzá lehet jutni Igen kiemelkedő a friss bogyónak az illóolaj,- és cukortartalma is Ajánlják: főzelékekhez salátákhoz savanyú káposztás ételekhez marinírozott halételekhez vadpástétomokhoz nagyszerű zamatot ad a pácleveknek… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!