Egy egészségesebb élet

Dupla sajtos, sült csirkemell basmati rizzsel

A Férjem kívánsága volt ez az igazán laktató, viszonylag gyorsan elkészíthető étel, ami nálunk a húsvéti, ünnepi teríték dísze lett végül. Basmati rizzsel és salátákkal (madársaláta és ruccola) tálaltam. Hozzávalók: 1000 gramm csirkemell 250 gramm tejföl (nálam 12%-os zsírtartalmú) 2 darab ’L’-es méretű tojás 5 gramm metélőhagyma Ízlés szerint só (nálam 5 gramm) Néhány csipet… Tovább »

Grillezett csirkemell, falafeles salátaágyon

Viszonylag gyorsan elkészíthető étel, szerintem egészséges is, szívesen tettem a családom elé az asztalra.  Hozzávalók: 900 gramm csirkemell szeletelve A csirkemell fűszerezéséhez (forrás itt): 1 teáskanál bazsalikom 1 teáskanál oregánó 1 teáskanál fokhagymakrém ½ teáskanál fehér bors ½ teáskanál rozmaring 5 gramm só 20 ml extra szűz olívaolaj 1 csomag Ataisz falafel csicseriborsófasírtpor + 200… Tovább »

Petrezselymes rozsburger, sült zellerrel

Ismét egy Ataisz által forgalmazott alapanyagot mutatok Nektek, méghozzá a petrezselymes rozsburgerét készítettem el, amit itthon sült, teljes kiőrlésű hamburger buciban és sült zellerrel tálaltam. Ovo-lakto-vegetáriánusok is fogyaszthatják ezt az ételt, ebben a formában, hiszen teljesen húsmentes. A hamburger zsemle ugyanaz, mint amit előző alkalommal sütöttem! Hozzávalók: 7 darab teljes kiőrlésű hamburger zsemle 1 csomag… Tovább »

Stefánia vagdalt sajttal szórva zöldséges kuszkuszágyon

„A Lónyai Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt Stefánia hercegnő, igen kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételvariációval gazdagította a magyar gasztronómiát, az ételek egyik fő sajátossága a főtt tojással való töltés volt. Melyek mindmáig az ő nevét viselik: „Stefánia vagdalt”, „Stefánia rizottó”, „Stefánia fészek”, „Stefánia felfújt” és „Stefánia torta”. A „Stefánia módra” készített főételek közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak.” – írja… Tovább »

20 perces halrudacska saláta

Most egy olyan ételt mutatok, ami teljesen megállja a helyét ebédként vagy éppen vacsoraként, rohanós napokon is bevethető, ráadásul még egészséges is! Elszomorító, hogy Magyarországon nem túl népszerű a halfogyasztás. Sajnos be kell, hogy valljam a mi családunk is inkább a „nem fogyasztók” rétegét gazdagítja, mert sokszor nehezen barátkozom meg a hal ízével. Megszámolni és… Tovább »

Tejfölös-mustáros csirke padlizsánnal bolondítva

Most már egyre kedvezőbb áron lehet hozzájutni a padlizsánhoz és ezt kihasználva vásároltunk is, mert nagyon szeretjük. Pontosabban, lehet nem szeretni?! Alapvetően padlizsánkrém készült volna belőle, azonban most mégis csirkemell után nyúltam, és így készült el ez a mustáros-tejfölös csirkemell padlizsánosan. Nagyon finom a vaj puha padlizsán és a tejfölös-mustáros szósszal együtt! Szerintem köretnek bármi… Tovább »

Zöldborsóleves teljes kiőrlésű galuskával

Rengeteg féle zöldborsólevest ettem már életemben, Édesanyám és még Apai Nagymamám is máshogyan készíti. Azt hiszem ez is olyan étel, amire jogosan mondhatjuk a jól ismert mondást: „ahány ház, annyi szokás!”. Ettem már pirospaprika nélkül, hús nélkül, de galuskával gazdagon. Sok féle-fajta zöldséggel, de olyan is került elém, amiben a zöldség „csak” zöldborsót jelentette. Az… Tovább »

Grillezett pipimell bulgur krokettel

Azt hiszem, bármikor tudnék enni grillezett csirkemellet, egyrészt mert szerintem finom, másrészt az egyik leggyorsabban megsüthető hús lévén nagy barátom, hiszen szinte mindig időhiányban szenvedek. Sokféleképpen lehet fűszerezni és nem is tudnék olyan köretet mondani hirtelen, amivel/amihez ne passzolna. Ez alkalommal magyaros ízesítésű bulgur krokettel és párolt zöldséggel tálaltam. Hozzávalók: 750 gramm tisztított, vékony szeletekre… Tovább »

Görögszénamagos csirke pakisztáni barna rizzsel

Gyors és egyszerű egytálétel, nem utolsó sorban finom! A köret bármi lehet, kedvünk szerint variálhatjuk! Viszonylag kevés helyen lehet görögszénamaghoz jutni, de nem lehetetlen (én itt vásároltam a fűszert és a pakisztáni barna rizst is, de biztos sok más helyen is kapható, érdemes nyitott szemmel járni). Kellemes édeskés illata –bár nem használtam fel belőle sokat-… Tovább »

Gyors bolognai szósz cukormentesen

Azt hiszem, Mindenki ismeri a bolognai spagetti receptjét, rengeteg elkészítési módja akad. Valóban számos módon elkészíthető, az én verzióm cseppet sem hasonlítható az eredetihez. Én alapvetően csak darált sertéshúsból készítem, nem teszek bele sárgarépát, zellert vagy éppen vörös bort. Így bátran állíthatom, ez a változat egy rém egyszerű bolognai szósz, de legalább nem bolti és… Tovább »

Alföld levese, a lebbencs

Ma döbbentem rá, hogy már évek óta nem ettem lebbencslevest (azt hiszem, így a Férjem sem, ha csak bent a munkahelyi étteremben nem „lepte meg magát” egy tányérral). Mivel találtam durum csuszatésztát itthon nem volt kérdés mi lesz a mai ebédünk első fogása. Másodiknak fánk készült, leginkább a farsangi időszakra való tekintettel (még idén nem… Tovább »

Ropogós bundában sült karaj

Pár hete (is) az Apróséf – most már cookpad – oldalát böngésztem és akkor találtam rá egy receptre, ahol KFC csirkecomb bundájának „titkait” tárta az olvasó elé a szakács. Gondoltam magamban, már annyi féle-fajta bundát kipróbáltam, ennek sem fogok ellenállni. Kicsit módosítottam, hozzáadtam és elvettem. Én csirkecomb helyett karaj után nyúltam. Hozzávalók: 750 gramm karaj… Tovább »

Tejszínes-gombás csirkemell barna rizzsel

Gyorsan elkészíthető étel, nálunk a nagyobbik gyerkőc is szívesen ette, ami elég nagy szó.  Mi barna rizzsel ettük, de szerintem mindenféle köret illik mellé. Hozzávalók: 10 ml olaj (extra szűz olívaolaj) 1 nagyobb fej vöröshagyma (nálam 180 gramm pucoltan) 730 gramm csirkemell 500 gramm csiperkegomba 500 gramm főzőtejszín (10%-os zsírtartalommal) 1 púpozott evőkanál majoránna 1… Tovább »

Puritán zöldbableves

Puritán zöldbableves Nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni a zöldbablevest (is), erre az ételre is rámondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Hallottam, hogy van olyan, aki rántja, és nem habarja, van, aki tesz bele sárgarépát, sőt van, aki kolbászt is bele szokott főzni. Az én verzióm elég puritán: csak zöldbab van benne és egy egyszerű habarással le… Tovább »

Rakott nokedli, hétköznapok gyors kosztja

Mikor elsőnek olvastam a rakott nokedliről (ide kattintva olvasható az eredeti recept) rögtön tudtam, hogy befutó lesz és az állandó menünk bővülni fog ezzel az étellel. Szerintem számos módon variálható, én egy kolbászos változatot készítettem, de következő alkalommal lehet, ki fogom próbálni darált hússal, vagy akár csirkével is. Örülnék, ha megosztanátok velem, Ti hogyan készítitek… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!