Egy egészségesebb élet

Rakott nokedli, hétköznapok gyors kosztja

Mikor elsőnek olvastam a rakott nokedliről (ide kattintva olvasható az eredeti recept) rögtön tudtam, hogy befutó lesz és az állandó menünk bővülni fog ezzel az étellel. Szerintem számos módon variálható, én egy kolbászos változatot készítettem, de következő alkalommal lehet, ki fogom próbálni darált hússal, vagy akár csirkével is. Örülnék, ha megosztanátok velem, Ti hogyan készítitek… Tovább »

Végtelenül egyszerű csokoládétorta

A Férjem születésnapjára készítettem ezt, a szerintem végtelenül egyszerű csokoládés tortát. Nem kell vele túl sokat bíbelődni, ha valaki szereti a gyümölcsöt, akkor jól variálható vele/benne. Ha a Férjem szeretné a gyümölcsöt a tortákban, akkor biztosan tettem volna a tetejére, vagy a közepébe mondjuk bogyósokat. De mivel nincs oda az ötletért és ez az Ő… Tovább »

Albondigas, húsgombóc spanyol módra

Az előző könyvtári látogatásom során, Marianne Kaltenbach Spanyol ételek című könyve került a kezembe, ekkor olvastam életemben először az albondigasról, vagyis a spanyol húsgombócról. Azóta olvasgattam róla –amúgy is nagyon kedvemre való a spanyol ízvilág, halakat leszámítva- és világossá vált számomra, hogy bár a fent említett könyvben nem, de alapvetően ezeket a húsgombócokat paradicsomos mártással… Tovább »

Citrusos – joghurtos kenyeret uzsonnára?

Ennek a citrusos kenyeremnek ötletét ez a recept adta. A végeredmény egy viszonylag lapos, kicsit ragadós tésztájú –de csak míg meleg – kenyér. Ez elsőre nem hangzik túl jól, igaz? De senkit se rémítsen meg az előző mondatom, egy kifejezetten üdítő, kellemesen citrusos desszertet kapunk. Bár kétségtelen jót tesz neki a pár órás hűtés.  S… Tovább »

Rizses csirkemell szilvaszósszal gazdagon

Még ősszel fagyasztottam le egy kevés szilvát, mondván, jó lesz az, ha télen csak be kell érte nyúlni. Akár egy kis sütemény vagy szósz/lekvár miatt. Végül az utóbbi verzió alapjául szolgált, szerintem pompás párosítás a kakukkfüves csirkemell és rizs páros mellé. Én most basmati rizst használtam fel, de természetesen barna rizzsel is készíthető. Vörös- és… Tovább »

Olívás focaccia, az olasz kenyér

„A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.” –írja a wikipedia. Megkülönböztetnek többek között, szőlős, sajtos, olívabogyós vagy éppen édes verziót. Én egy olívabogyósat készítettem, zömében teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. De került már az asztalunkra körtésen, dióval a tésztában, gorgonzolával a tetején! Utóbbi is… Tovább »

Karobos kekszszalámi, a 15 perces finomság

Ez egy tipikusan olyan sütemény, ami 15 perc alatt elkészül. Ez is, mint például a kókusztekercs, vagy éppen a kókuszgolyó, remek vendégváró desszert lehet. Az alapreceptet ide kattintva találod. Az én verzióm viszont teljes kiőrlésű háztartási kekszből készült, valamint (finomított) cukormentes. Ez egy karobos változat, de természetesen holland kakaóporral is kifogástalan lesz. Következő alkalommal lekvárt… Tovább »

Magvas sütemény, a szilveszteri pezsgő cimborája

Nagy lelkesedéssel álltam neki ennek a süteménynek, amit az egyik facebook csoportban (Sütik a Kenyeres Pajtásoktól) láttam meg Hajnalkától, aki többed magával szerkeszti a Mókuslekvár oldalt. Kellett rajta változtatnom, hiszen egy zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó süteményt szerettem volna vendégváróba az asztalunkra tenni, de fentebb a linkre kattintva elérhető az eredeti recept is természetesen. Picivel… Tovább »

Bejgli- Édesanyám után szabadon

„A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német… Tovább »

Sajtos-magvas hajtogatott

„A magyar néphit kétféle Lucát ismert, a jóságost és a boszorkányost. A néphit szerint a nevenapján végzett munkák (fonás, szövés, lúgzás, kenyérsütés, meszelés) tilalmainak megszegőit megbüntette. Ezzel kapcsolatban → eredetmagyarázó monda, ill. → tabumondák ismertek: 1. Luca napján egy asszony kenyeret sütött, gyermeke bölcsőben feküdt. Luca beszólt az ablakon: „Mit csinálsz, asszony?” „Sütök.” „No, csak süssé.” Felkapta a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!