Egy egészségesebb élet

Könnyű, kefires spenótleves

spenotleves4 Egészen biztos vagyok benne, hogy nem írok újdonságot azzal, hogy a spenót hihetetlenül egészséges és valójában, egy nem túl drága alapanyag. Hiszen kimagasló a vitamin, –leginkább a B -, magas az antioxidáns,- és a vastartalma. Kismamáknak, gyermekáldás elé nézőknek kifejezetten ajánlott folsavtartalma miatt, bár kétségtelen érdemes salátaként, nyersen fogyasztani a biztos siker érdekében. Hozzávalók: 450… Tovább »

Citrusos – joghurtos kenyeret uzsonnára?

citrusos-kenyer1 Ennek a citrusos kenyeremnek ötletét ez a recept adta. A végeredmény egy viszonylag lapos, kicsit ragadós tésztájú –de csak míg meleg – kenyér. Ez elsőre nem hangzik túl jól, igaz? De senkit se rémítsen meg az előző mondatom, egy kifejezetten üdítő, kellemesen citrusos desszertet kapunk. Bár kétségtelen jót tesz neki a pár órás hűtés.  S… Tovább »

Rizses csirkemell szilvaszósszal gazdagon

kakukkfuves-csirkemell2 Még ősszel fagyasztottam le egy kevés szilvát, mondván, jó lesz az, ha télen csak be kell érte nyúlni. Akár egy kis sütemény vagy szósz/lekvár miatt. Végül az utóbbi verzió alapjául szolgált, szerintem pompás párosítás a kakukkfüves csirkemell és rizs páros mellé. Én most basmati rizst használtam fel, de természetesen barna rizzsel is készíthető. Vörös- és… Tovább »

Chorizós pizza „lassú” tésztával

grahampizza2 „A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és… Tovább »

Olívás focaccia, az olasz kenyér

dscf3129 „A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.” –írja a wikipedia. Megkülönböztetnek többek között, szőlős, sajtos, olívabogyós vagy éppen édes verziót. Én egy olívabogyósat készítettem, zömében teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. De került már az asztalunkra körtésen, dióval a tésztában, gorgonzolával a tetején! Utóbbi is… Tovább »

Karobos kekszszalámi, a 15 perces finomság

kekszszalami Ez egy tipikusan olyan sütemény, ami 15 perc alatt elkészül. Ez is, mint például a kókusztekercs, vagy éppen a kókuszgolyó, remek vendégváró desszert lehet. Az alapreceptet ide kattintva találod. Az én verzióm viszont teljes kiőrlésű háztartási kekszből készült, valamint (finomított) cukormentes. Ez egy karobos változat, de természetesen holland kakaóporral is kifogástalan lesz. Következő alkalommal lekvárt… Tovább »

Magvas sütemény, a szilveszteri pezsgő cimborája

sos teasutemeny Nagy lelkesedéssel álltam neki ennek a süteménynek, amit az egyik facebook csoportban (Sütik a Kenyeres Pajtásoktól) láttam meg Hajnalkától, aki többed magával szerkeszti a Mókuslekvár oldalt. Kellett rajta változtatnom, hiszen egy zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó süteményt szerettem volna vendégváróba az asztalunkra tenni, de fentebb a linkre kattintva elérhető az eredeti recept is természetesen. Picivel… Tovább »

Teljes kiőrlésű vekni pirított dióval

dios vekni Már régóta terveztem, hogy sütök egy teljes kiőrlésű, diós kenyeret és most erre, karácsony után a megmaradt dióból volt is lehetőségem. Nem bántam meg, azóta már ajándékba is sütöttem, pedig még csak két napja, hogy az elsőt kivettem a sütőből. Előző éjszaka, de minimum 3 órával dagasztás előtt bekészítettem egy elő tésztát. Elő tészta: 140… Tovább »

Bejgli- Édesanyám után szabadon

bejgli „A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német… Tovább »

Csokoládés pöfeteg cukormentesen

pofeteg Nagyon sokszor láttam, hogy az ismerőseim, illetve házi pékek/cukrászok különböző Facebook csoportokban sorra osztották meg a csokoládés pöfeteg névre hallgató süteményt. Annyira jól néztek ki, de sokáig csak „kerülgettem”, mert ez már egy olyan sütemény, amit életmódváltásunk előtt sem készítettem. Így nem sok fogalmam volt arról, milyen az állaga, ha a „normál” verzió kerül ki… Tovább »

Sajtos-magvas hajtogatott

dscf2827 „A magyar néphit kétféle Lucát ismert, a jóságost és a boszorkányost. A néphit szerint a nevenapján végzett munkák (fonás, szövés, lúgzás, kenyérsütés, meszelés) tilalmainak megszegőit megbüntette. Ezzel kapcsolatban → eredetmagyarázó monda, ill. → tabumondák ismertek: 1. Luca napján egy asszony kenyeret sütött, gyermeke bölcsőben feküdt. Luca beszólt az ablakon: „Mit csinálsz, asszony?” „Sütök.” „No, csak süssé.” Felkapta a… Tovább »

Villámgyors túrós süti, a rohanós napok favoritja

turos sutemeny Ez egy határozottan gyors sütemény, nekem kicsit hajaz az amerikai minifánk és a túrófánk receptjére, illetve a kettő kombinációjaként tudnám jellemezni. A recept alapja ide kattintva olvasható. Ideális abban az esetben, ha váratlan(ul) vendégek kopogtatnak az ajtónkon vagy jelentkeznek be. 10 perc alatt összekészíthető a tészta, körülbelül 20-25 perc alatt megsül. Gyümölcsöt természetesen mindenki saját… Tovább »

Menzák sztárja, a lencsefőzelék

lencsefozelek Még a múlt héten írtam a lencséről, hogy milyen hasznos alapanyag illetve, hogy gyakrabban fog az asztalunkra kerülni. Került is, méghozzá főzelék formájában.  Hozzávalók: 500 gramm szárazon mért lencse 20 gramm tisztított fokhagyma 20 ml napraforgóolaj 15 gramm pirospaprika 10 gramm só 10 ml citromlé 4 darab babérlevél 15 ml fokhagymás ecet 200 gramm 12%-os… Tovább »

Rozmaringos csirkesaláta, almával és pirított dióval

tesztasalata Talán elsőre furcsának tűnhet az alma, a dió és a csirke párosítása, de az első falat után minden kétely el fog oszlani. Szerintem ezek az alapanyagok jól passzolnak egymáshoz, sőt következő alkalommal az alma helyett, vagy mellé körtét is fogok tenni. Gyorsan el lehet készíteni, teljes kiőrlésű tésztával is remek végeredményt fogunk kapni –sőt-! Hozzávalók:… Tovább »

Családom kedvence, a virágként tálalt hot dog

dscf2606 A formázás ötlete Pinterestről ered, a tésztájának alapvetően egy kenyértésztát választottam. Szerintem gyorsan el lehet vele készülni, mutatós és minden étkezésre jó választás lehet. Akár ebédre is egy tartalmas leves után. Elfér a gyerek iskolatáskájában is. Tehát bármikor bevethető pékáru, ami ráadásul finom is (és melyik gyerek nem szereti a hot dogot?). Hozzávalók: 175 gramm… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!