Egy egészségesebb élet

Gumiarábikum, ételed veszélytelen adalékanyaga

A héten kezembe került egy cukrász könyv, ahol többek között az alapismeretekről olvasgattam. A könyvet bújva találkoztam a gumiarábikum fogalmával. Eddigi életem során, akárhányszor „találkoztam” ezzel a szóval, a ragasztóra asszociáltam. Nem tévedtem sokat, azonban be kell ismerjem, édeskevés ez az információ erről az anyagról.... Tovább »

Ezeket a zöldségeket grillezd a nyáron!

Nem tudom ki-hogy van ezzel a dologgal, de én napokig (talán hetekig is) elélnék hús nélkül (vagy még tovább?!). No vegán nem tudnék lenni, de az ovo-lakto „irányzat” közel áll(na) hozzám -azt gondolom, leginkább etikai okokból-. A teljesség igénye nélkül néhány zöldség és gyümölcs, ami hús helyett (vagy mellett) is felkerülhet(ne) a grillrácsra! Mi más kerülhetett… Tovább »

Fehérje, ami nélkül nem lenne élet

Az elmúlt pár napban elég sok érdekességet olvastam a fehérjékről, azok felépítéséről, szerkezetükről és csoportosításukról (is), azonban utóbbiakat most nem fogom taglalni (kémiai szempontok alapján). Bár engem kifejezetten érdekel a biokémia ezen része, nem feltételezem önző módon, hogy mást is így lenyűgöz. Azonban összeszedtem néhány, szerintem izgalmas dolgot a fehérjékről! Mi az a fehérje?   Aminosavakból… Tovább »

7 lenyűgöző tény a kardamomról!

Itt van ez a szuper mag, amit olyan kevesen használunk ma Magyarországon, pedig számos, jótékony élettani előnnyel/hatással bír, fűszerként rengeteg ételhez felhasználható. Én leginkább zabkásában – kattints ide, hiszen az Ataisznál kapható- szeretem az ízét, számos desszertben, de főételben is megállja a helyét, mint fűszer.  Nézd meg a kardamomos zabkeksz receptemet is! Lentebb néhány érdekesség… Tovább »

Érdekességek a karobról

Egy fa, amit a mediterrán országokban erőszeretettel ültetnek, termesztenek. Sajnos, egyelőre Magyarországon még nem olyan elterjedt, de külföldön már számos terméket állítanak elő terméséből. Felhasznált irodalom: itt és itt. A fotókért köszönet a pixabay.com, a photopin.com és a freeimages.com művészeinek.... Tovább »

Mutatom, miért fogyassz rendszeresen szotyit!

Szerintem egy kifejezetten egészséges alapanyag (természetesen, ami nincs megsózva!), kedvező áron hozzá lehet jutni (például itt, az Ataisznál is kapható, most még kedvezőbb áron), és szinte Mindenki szereti (meccsnézés, filmnézés közben sokaknak elengedhetetlen „rituálé” része) Most a teljesség igény enélkül mutatom, milyen hasznos élettani hatásai vannak.   *A felnőttek részére ajánlott napi mennyiséghez képest. Felhasznált irodalom: itt… Tovább »

7 ok, hogy miért egyél csicseriborsót!

Szerintem egy újabb alapanyag, amelyet méltatlan módon nem igen használ a magyar konyha -nagy általánosságban persze-, kivéve, ha az ember lánya/fia gluténérzékeny.  Pedig igen finom, rengeteg módon fel lehet használni. Viszonylag alacsony a szénhidrát-, a zsír-, és a kalóriatartalma, viszont fehérjéből bőven akad benne. És még csak nem is drága, ide kattintva, az Ataisztól is… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!