Egy egészségesebb élet

Rakott nokedli, hétköznapok gyors kosztja

Mikor elsőnek olvastam a rakott nokedliről (ide kattintva olvasható az eredeti recept) rögtön tudtam, hogy befutó lesz és az állandó menünk bővülni fog ezzel az étellel. Szerintem számos módon variálható, én egy kolbászos változatot készítettem, de következő alkalommal lehet, ki fogom próbálni darált hússal, vagy akár csirkével is. Örülnék, ha megosztanátok velem, Ti hogyan készítitek… Tovább »

Végtelenül egyszerű csokoládétorta

A Férjem születésnapjára készítettem ezt, a szerintem végtelenül egyszerű csokoládés tortát. Nem kell vele túl sokat bíbelődni, ha valaki szereti a gyümölcsöt, akkor jól variálható vele/benne. Ha a Férjem szeretné a gyümölcsöt a tortákban, akkor biztosan tettem volna a tetejére, vagy a közepébe mondjuk bogyósokat. De mivel nincs oda az ötletért és ez az Ő… Tovább »

Habos-rakott palacsinta

A Férjem egyik kedvencét kérte ma, a habos-rakott palacsintát és mivel szeretek a kedvében járni, ma ez volt a második fogásunk a palócleves után. Szerintem ez egy kifejezetten könnyű desszert, amit nagyon nehéz elrontani. Aláírom, a palacsintasütés miatt nem a leggyorsabb sütemény, de megéri, ez egészen biztos! Aki szereti a palacsintát, a diót és a… Tovább »

Albondigas, húsgombóc spanyol módra

Az előző könyvtári látogatásom során, Marianne Kaltenbach Spanyol ételek című könyve került a kezembe, ekkor olvastam életemben először az albondigasról, vagyis a spanyol húsgombócról. Azóta olvasgattam róla –amúgy is nagyon kedvemre való a spanyol ízvilág, halakat leszámítva- és világossá vált számomra, hogy bár a fent említett könyvben nem, de alapvetően ezeket a húsgombócokat paradicsomos mártással… Tovább »

Könnyű, kefires spenótleves

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem írok újdonságot azzal, hogy a spenót hihetetlenül egészséges és valójában, egy nem túl drága alapanyag. Hiszen kimagasló a vitamin, –leginkább a B -, magas az antioxidáns,- és a vastartalma. Kismamáknak, gyermekáldás elé nézőknek kifejezetten ajánlott folsavtartalma miatt, bár kétségtelen érdemes salátaként, nyersen fogyasztani a biztos siker érdekében. Hozzávalók: 450… Tovább »

Rizses csirkemell szilvaszósszal gazdagon

Még ősszel fagyasztottam le egy kevés szilvát, mondván, jó lesz az, ha télen csak be kell érte nyúlni. Akár egy kis sütemény vagy szósz/lekvár miatt. Végül az utóbbi verzió alapjául szolgált, szerintem pompás párosítás a kakukkfüves csirkemell és rizs páros mellé. Én most basmati rizst használtam fel, de természetesen barna rizzsel is készíthető. Vörös- és… Tovább »

Teljes kiőrlésű vekni pirított dióval

Már régóta terveztem, hogy sütök egy teljes kiőrlésű, diós kenyeret és most erre, karácsony után a megmaradt dióból volt is lehetőségem. Nem bántam meg, azóta már ajándékba is sütöttem, pedig még csak két napja, hogy az elsőt kivettem a sütőből. Előző éjszaka, de minimum 3 órával dagasztás előtt bekészítettem egy elő tésztát. Elő tészta: 140… Tovább »

Villámgyors túrós süti, a rohanós napok favoritja

Ez egy határozottan gyors sütemény, nekem kicsit hajaz az amerikai minifánk és a túrófánk receptjére, illetve a kettő kombinációjaként tudnám jellemezni. A recept alapja ide kattintva olvasható. Ideális abban az esetben, ha váratlan(ul) vendégek kopogtatnak az ajtónkon vagy jelentkeznek be. 10 perc alatt összekészíthető a tészta, körülbelül 20-25 perc alatt megsül. Gyümölcsöt természetesen mindenki saját… Tovább »

Menzák sztárja, a lencsefőzelék

Még a múlt héten írtam a lencséről, hogy milyen hasznos alapanyag illetve, hogy gyakrabban fog az asztalunkra kerülni. Került is, méghozzá főzelék formájában.  Hozzávalók: 500 gramm szárazon mért lencse 20 gramm tisztított fokhagyma 20 ml napraforgóolaj 15 gramm pirospaprika 10 gramm só 10 ml citromlé 4 darab babérlevél 15 ml fokhagymás ecet 200 gramm 12%-os… Tovább »

Hóembert reggelire?

Aki követi Facebookon az oldalt, annak egyáltalán nem lesz új a hóember pékáru gondolata, hiszen a héten osztottam meg Pinterstről a kreatív (étel)fotót. Mivel tényleg nagyon tetszett, elkészítettem a magam verzióját. Az alapja nagyon egyszerű, egy kenyértésztát választottam, hogy ki-mit tesz rá, ízlés dolga.  Hozzávalók: 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 90 gramm finomliszt 10 gramm… Tovább »

Rozmaringos csirkesaláta, almával és pirított dióval

Talán elsőre furcsának tűnhet az alma, a dió és a csirke párosítása, de az első falat után minden kétely el fog oszlani. Szerintem ezek az alapanyagok jól passzolnak egymáshoz, sőt következő alkalommal az alma helyett, vagy mellé körtét is fogok tenni. Gyorsan el lehet készíteni, teljes kiőrlésű tésztával is remek végeredményt fogunk kapni –sőt-! Hozzávalók:… Tovább »

Családom kedvence, a virágként tálalt hot dog

A formázás ötlete Pinterestről ered, a tésztájának alapvetően egy kenyértésztát választottam. Szerintem gyorsan el lehet vele készülni, mutatós és minden étkezésre jó választás lehet. Akár ebédre is egy tartalmas leves után. Elfér a gyerek iskolatáskájában is. Tehát bármikor bevethető pékáru, ami ráadásul finom is (és melyik gyerek nem szereti a hot dogot?). Hozzávalók: 175 gramm… Tovább »

Mákos guba otthon sült kiflikből

Ez egy szénhidrátokban dús étel, de legalább az vigasztal, hogy jó szénhidrátok kerültek bele, ellenben a fehér lisztes, finomított cukros társával szemben. A mák a szénhidrátdiétában számolandó alapanyag, viszont lassú felszívódásúként kell rá tekinteni. A tetejére én Bourbon vaníliás zabpudingot főztem, szintén tejszínesen, édesítőszerrel.  Hozzávalók: 480 gramm felkarikázott kifli (az általam felhasznált kifli receptje lentebb… Tovább »

Mézeskalács ízű hullócsillag, narancsos zamattal

Alapvetően, ez amolyan alaprecept számomra. Miután kisülnek, a lehetőségek száma szinte végtelen, számtalan módon lehet tálalni. Csokoládéba mártva, lekvárral vagy szintén csokoládéval összeragasztva. Nálunk következőnek gesztenyekrém fog kerülni kettő darab keksz közé, de van még egyéb ötlet is a tarsolyomban. De a kisebbik fiunk csak „úgy” magában minden máz és díszítés nélkül ette, nem is… Tovább »

„Lángos, a nyár íze” – nálunk télen is menő!

„Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne.”               … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!