Egy egészségesebb élet

Természetes édesítők

Xilit/Nyírfacukor

A xilit valójában -ez is- egy cukoralkohol, ezért már most rögtön meg is jegyezném, hogy alkalmatlan az élesztő felfuttatásához -nem mintha szükséges lenne bármelyik kelt tésztánál -. A nyírfacukor valójában egy magyar fantázianév. Aki az ipari méretű gyártás folyamatára lenne kíváncsi itt elolvashatja, kémiát most nem hoznék ebbe a bejegyzésbe. Fogak egészségének megőrzése szempontjából a legelőnyösebb természetes édesítő. A WHO és FAO napi ajánlott mennyiséget nem szabályozta, azonban érdemes figyelembe venni, hogy sokaknál a túlzott xilit fogyasztás hasmenést okozhat. Fontos, hogy kutyáknak xilittel készült ételt tilos adni, mert az ő szervezetükben már 1-2 gramm is hipoglikémiát okoz -embernél is de csak és kizárólag kísérleti-laboratóriumi körülmények mellett-. Van aki úgy érzi van mellékíze -saját tapasztalat:nekem nem volt- ez egyéni ízlés kérdése. Szénhidrát számolás szempontjából a felhasznált adag 60%-ra számolunk szénhidrátot. 1:1 arányban olyan édes mint a kristálycukor. 

Eritrit

Az eritritol is egy cukoralkohol. 60-80%-ban olyan édes mint a kristálycukor, és enyhén hűs mellékíze van. 0 gramm szénhidrátot számolunk rá felhasználásakor. A legnagyobb része a vékonybélben szívódik fel, így hasmenést nem szokott okozni. Glikémiás indexe és kalória tartalma szinte nulla. Nincs hatással az inzulinszintre sem, hiszen az emberi test nem rendelkezik olyan enzimmel, ami a lebontásához lenne szükséges, ezért azonnal bekerül a véráramba, majd ürül a vizelettel. Sütés főzés közben azonban az eritrit veszít az édesítőerejéből

Stevia -Jázminpakóca

Ez egy Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek levelei 30-szor, kivontai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek mint a kristálycukor. Levelében megtalálható igen sok ásványi anyag (magnézium, kálium, foszfor, vas és kobalt) is, valamint néhány vitamin (A, E, C) is. Mindezek ellenére az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte édesítőszerként való használatát. Gombaölő hatása miatt alkalmazható a candida diétában is. Sütés-főzés közben nem veszíti el édesítőerejét.

Forrás: steviapoint.com

Egyre elterjedtebb  a stevia és eritrit keveréke, amit négyszeres erejű, természetes édesítőszerként árulnak a gyártók. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!