Egy egészségesebb élet

Az inzulinrezisztens étrend, életmód alapjai

thyroid-1405039_1280

 

Talán az a legnagyobb gond, hogy még az IR diagnosztizálása is sokszor hosszú évekbe telhet. Ez nem csak a nők betegsége, csak éppen a nőknél több a kirívó tünet -és mégis még ma is viszonylag kevés orvos gyanakszik rá-. Sári Nóra és Dr. Kovács Ramóna nem hiába adta PCOS-el foglalkozó könyvének az Ezerarcú boszorkány címet, hiszen: lehetsz molett vagy kifejezetten vékony testalkatú. Lehet teljesen rendben van a menstruációd vagy az is lehet, hogy évente csak egy van -az is mondjuk peteérés nélkül-. Ha a petefészkedet gyöngysorként ékesítik a ciszták. Mellé hullik a hajad, problémás -aknés- a bőröd. Étkezés után szédelegsz vagy éppen remegsz, eközben pedig állandóan éhezel -legfőképpen valami édesre-. Olyan helyen nő szőr a testeden ahol nem kellene hogy nőjjön…és még lehetne sorolni. És ezek az IR tünetei -is lehetnek-, és akkor még nem írtam az IR “társ” betegségeiről, mint pl.: a pajzsmirigy problémákról. De egy olyan ok adódik a nő életében amikor általában fény derül a problémára: gyermeket szeretne a társával. És itt kezdődik -jó esetben- a “küzdelem” egy jobb, egészségesebb életért és a jövőbeli családodért. Azt hiszem részeseként ennek az életmódváltásnak, a legnehezebb a diéta része. Borzasztó sok az információ, a szabály és itt meg is jegyezném tényleg csak elsőre tűnhet szörnyűnek, mert a mindennapokban az ember lánya/fia gyorsan elsajátítja a papírra vetett tudást. Aztán persze ott van a sport, amit sajnos -nem csak- magyar viszonylatban szeretünk -általánosságban- mindenféle “fontos” ürüggyel elhalasztani, pedig nagyon fontos (lenne) Mindenkinek… betegnek és egészségesnek egyaránt.

giphy (5)

 

Aztán persze ott van a lelki oldala és a gyógyszeres kezelés. A lelki oldalát igen sokáig nem értettem. Mi az hogy foglalkozzak a lelki oldalával? Olyan nehezen megfogható dolog volt ez számomra. Aztán ahogy haladtam előre -elnézést haladtunk, mert a férjem velem haladt ezen az úton – a rendszeres mozgással, a diéta betartásával jobb lett a lelkem is. Ez mai napig nehezen érthető dolog számomra. Nem is fogom tudni jobban leírni. Apró dolgok amik melegséggel töltöttek el, pl.: mikor kevesebbet mutatott a mérleg, amikor 50 perc után leszáll az ember a szobabicikliről, amikor jó érzés tölt el, hogy egészséges és egyben finom dolgokat eszünk stb. De ezt a jól eső érzést, a lelki nyugalmat és boldogságot Mindenkinél más(valami) hozza el. Nekem szerencsém volt, mert boldog kapcsolatban éltem (élek), időben fény derült az IR-re -ergo bőven volt időnk a majdani családunk megalapításáig- és alapvetően is egy olyan félig tele a pohár típusú/felfogású ember vagyok. De akik nehezebben lelnek rá lelki örömük forrására rengeteg lehetőség adódik az oldódásra, mint pl.: a pszichodráma csoportok, családállítás, de pszichológus segítségét kérni sem szégyellni való dolog stb. 

Szóval nem szabad kétségbeesni, az eleje nehézkes -lehet-, de gyorsan bele lehet jönni, elsajátítani, figyelni a testünkre annak jeleire. És azért bőven akad szakember is akik komolyan veszik az IR-t és nem csak akkor akarják kezelni az egyént amikor már diabéteszes (pl.: Mensmentis, Naszódy Péter Kecskeméten stb.). 

A továbbiakban ahogy időm engedi az étrendről fogok írni. Szeretném hangsúlyozni nem vagyok szakember az elmúlt évek tapasztalata íratja velem az információkat, remélem hasznára lesz az oldal látogatóinak. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!