Egy egészségesebb élet

Sós túrókrémmel töltött cukkini

Valójában írhattam volna azt is címnek, hogy körözöttel töltött cukkini, ami csak azért nem lenne teljesen jogos, mert a sokaknak jól bevált és elterjedt körözött recept(ek)től annyiban eltértem, hogy tejföl helyett natúr joghurtot használtam fel hozzá. Az ízén nem, a tápanyagértékein viszont lehet érezni különbséget!

Egy rendkívül finom, ovo-lakto vegetáriánus ételt sikerült készíteni, kiemelt helyet fog kapni a későbbiek során is a menünkben. Basmati rizzsel tálaltam. Gyorsan elkészíthető!

Hozzávalók:

1550 gramm cukkini

500 gramm túró (nekem most félzsíros került bele, de alapvetően a zsírszegényre törekszem)

200 ml natúr joghurt (3%-os, de kapható Lidlben -eddig csak ott láttam- 0,1%-t is)

1 kisebb fej vöröshagyma (pucolt súlya nálam 60 gramm)

10 gramm zabkorpa (elhagyható)

1 csapott teáskanál őrölt kömény

1 csapott evőkanál piros paprika

½ teáskanál fekete bors vagy borspótló fűszerkeverék

8 gramm só

10 gramm fokhagymakrém (természetesen egész, és/vagy apróra vágott fokhagyma is mehet bele, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a nagynénémtől kaptunk általa eltett fokhagymakrémet, így most nagy örömmel használok belőle)

2 darab nagyobb méretű paradicsom (nekem 340 gramm)

1 darab paprika (nekem 50 gramm)

Elkészítése: a cukkiniket alaposan megmostam, majd a közepüket egy kanál segítségével kivájtam, így amolyan kis csónak alakot szerezve nekik.

A túrót, a zabkorpát, a köményt, a piros paprikát, a sót és a borsot/borspótlót alaposan összekevertem, majd hozzáadtam az apró kockára vágott vöröshagymát és a házi fokhagymakrémet is. Miután alaposan elkevertem, ezt a „krémet” beletöltöttem a cukkinikbe.

Tetszőleges méretűre vágtam a paradicsomokat és a paprikát is, megszórtam a töltött cukkiniket és ezzel valójában el is készültem a főzés nagyobbik részével. 180°C-os sütőbe toltam őket, 15 perc alatt készre sültek.

Ízlés szerint szórható reszelt sajttal, biztosan nem fogja elrontani a végeredményt, de így (is) igazán könnyű, nyári ételt sikerült asztalra „varázsolni”.

Basmati rizzsel


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész cukkinik súlya 1876 gramm lett, ebben 1335 kcal, 115 gramm fehérje, 50 gramm zsír és 110 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 34 gramm, amennyiben a cukkinire és a túróra nem számolunk szénhidrátot, ez attól is függ, ki-mennyit szeretne összesen megenni belőle egy étkezésre).

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!