Egy egészségesebb élet

Enchilada, a mexikói finomság

Számomra igazi különlegesség ez a mexikói eredetű étel. Mint a muszakának, ennek is rengeteg változata terjedt el szerte a világban a wikipedia szerint.

A tortillát magam sütöttem, ettől eltekintve egészen gyorsan elkészíthető étel (ma már számos helyen lehet kész, teljes kiőrlésű tortillát kapni a boltokban) és tényleg nagyon finom. Következő alkalommal besamelmártást is fogok a tetejére tenni (ezt a típusát nevezte a wikipedia svájcinak). Nálam magam, s a gyerekek miatt sem jöhetett szóba a chilis mártás, de akik szeretik bátran próbálják ki vele. 

Hozzávalók a tortillákhoz (nekem 10 darab lett belőle):

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm kukoricaliszt

4 gramm sütőpor

5 gramm só

240 ml víz

Hozzávalók az enchiladahoz:

8 darab teljes kiőrlésű tortilla

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

100 gramm vöröshagyma (ez már a pucolt súly)

580 gramm kockázott csirkemell (bőr nélkül)

10 gramm só

4 gerezd fokhagyma

1 csapott evőkanál kakukkfű

1 csapott evőkanál petrezselyem

350 gramm kockázott paradicsom

200 ml 100%-os paradicsomlé vagy passzírozott paradicsom

80 gramm reszelt füstölt sajt

Tortilla elkészítése: a liszteket, a sót, a sütőport kimértem, majd a vizet fokozatosan adagoltam. Egy könnyen formázható, nem ragadós, de nem is kemény tésztát kaptam. 15-20 percet pihentettem majd papírvékonyra nyújtottam (lisztezett felületen) és meleg teflon alapú sütőben körülbelül 1-1 perc alatt megsütöttem mind a két oldalukat. Érdemes a teflonunkat minden sütés után óvatosan kitörölni, mert a lisztmaradék könnyen megég, és kellemetlen illatokban lehet részünk, ráadásul a friss tortillánkra is ráéghet.

Enchiladas elkészítése: az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rátettem a szintén kockázott csirkemellet. Befűszereztem, majd hozzáadtam a paradicsomkockákat is. Mikor megpuhultak és kissé összeestek a paradicsomok, ráöntöttem a paradicsomlevet is. Hagytam, hogy kissé besűrűsödjön, ügyelve arra, hogy azért maradjon leve, mert semmiképpen sem szerettem volna, ha a sütés során kiszáradna az étel.

Sütésre várva

Elővettem 8 darab tortillát, majd igyekeztem egyenlően elosztani a paradicsomos-húsos alapot a tortillákban. Feltekertem, (batyuszerűen) és egy tepsibe rakosgattam őket. Majd megszórtam reszelt, füstölt sajttal és 180°C-os sütőben éppen csak addig sütöttem, amíg megpirult a sajt a tetején.

Sütés után

Kívül kissé ropogós, belül szaftos, paradicsomos belső várt! A maradék kettő darab tortillát alaposan -azonnal, sütés után lefedve- lefedve fel lehet még használni, akár egy omlettel töltve reggelire, vagy ha hagyjuk, hogy kiszáradjon nachosként is tökéletesen funkcionál egy mártogatóssal az esti film mellé is akár. 


Tápanyagértékek: a kész enchiladas súlya 1580 gramm lett, ebben 2240 kcal, 182,5 gramm fehérje, 53,1 gramm zsír és 235,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 232,1 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató/hozzávetőleges adatok!

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!