Egy egészségesebb élet

Muszaka, a rétegezett húsos fogás

 „A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat…A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek.

A török musakka nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított (sauté) padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is. A szerb és bolgár verzióban padlizsán helyett burgonya szerepel, darált sertéshús, a felső réteget pedig nyers tojással és néhány kanál liszttel kevert joghurt alkotja. Az arab világban a muszaka főleg paradicsomból és padlizsánból álló főzött saláta – az olasz caponatához hasonló –, és hidegen, mezzeként szolgálják fel.”- írja a wikipedia.

Igazán laktató és finom étel, fenti sorok is bizonyítják rengeteg módon elkészíthető. Számos variációja létezik -még böjti időszakra is-, és egészen biztos vagyok benne, hogy mindegyik elképesztően ízletes lehet. Az én muszakám inkább a görög változatra hajaz, rétegezve lett, a tetejére egy füstölt sajtos besamelmártás került. Alapvetően, egy igen szénhidrátszegény ételről van szó, így én készítettem magunknak mellé köretet, ez esetben kuszkuszra esett a választásom, mert tökéletesen illik hozzá.

Hozzávalók:

20+20+5 ml olaj (én extra szűz olívaolajat használtam)

120+75 gramm vöröshagyma (ez már a pucolt súly)

500 gramm darált hús (nálam zsírszegény pulyka)

270 gramm padlizsán

270 gramm cukkini

350 gramm paradicsom

Ízlés szerint fűszerek, nálam: 1 evőkanál rozmaring, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 gramm só, 1 evőkanál petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma

A besamelmártáshoz:

40 gramm zsiradék (nálam margarin)

60 gramm búzaliszt (nálam teljes kiőrlésű búzaliszt)

600 ml tej (1,5%-os zsírtartalmú)

80 gramm sajt (nálam füstölt)

Ízlés szerint só

Néhány csipet őrölt szerecsendió

Elkészítése: 20 ml olajon üvegesre pároltam 120 gramm vöröshagymát, majd erre rátettem a darált húst, 2 dl vizet és a fent felsorolt fűszerekkel ízesítettem. Míg megfőtt, előkészítettem a zöldségeket.

Ismét 20 ml felhevített olajra rakosgattam a kockákra vágott padlizsánt, cukkinit, paradicsomot. Addig pároltam őket, míg mindegyik megpuhult.

Nekiláttam a besamelmártásnak. 40 gramm margarint felolvasztottam, erre kimértem a lisztet. A hideg tejet apránként ráöntöttem és egy habverő segítségével, folyamatos kevergetés mellett, körülbelül 5-8 perc alatt sűrűsödésig főztem. Ekkor hozzáadtam a reszelt sajtot, a sót és a szerecsendiót is.

Nem maradt más hátra, csak egy magas falú jénaiba rétegezés. A maradék 5 ml olajjal kikentem sütőtálam alját és oldalát, majd a zöldségeim felét beleraktam. Ráöntöttem a megfőtt, fűszeres darált pulykát, majd a megmaradt zöldségek következtek. Legvégül a kellően sűrű besamelmártással meglocsoltam, petrezselyemmel megszórtam és 180°C-os sütőben addig sütöttem, míg aranybarnára pirult a teteje.


Tápanyagértékek a kész muszakára: 2030 gramm lett, ebben 2196 kcal, 152 gramm fehérje, 131 gramm zsír és 123 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 115 gramm –a zöldségekre mind számoltam-) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató/hozzávetőleges adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!