Egy egészségesebb élet

Eclair fánkok cukormentesen

Sokaknak okoznak gondot az égetett tésztás édességek, megvallom őszintén, az első próbálkozásom nekem is kudarcba fulladt. Szerintem egyszer kell eltalálni a jó állagot és utána mindig érezni fogja az ember lánya/fia, hogy milyen a jó égetett tészta alapja. Egy cukrász ismerősöm egyszer azt mondta, egy titka van: a jó arányok eltalálása.

Még cukrász és cukrász között is van különbség, van, aki olvasztott margarinnal/vajjal készíti és van, aki napraforgóolajjal. Előzőleg a képviselőfánkjaimat margarinnal készítettem, most az eclair fánkokat olajjal. Bátran állíthatom mind a kettővel finom lett.

Én most „csak” frissen felvert habtejszínnel töltöttem meg időhiány miatt (mert mostanában mindig abban szenvedek), de természetesen főzött vanília krémmel vagy éppen kávés krémmel is tölthető a habtejszínes réteg alatt. Ennek hiányában is bátran állíthatom, hogy nagyon finomak lettek!

Hozzávalók:

100 ml víz

100 ml napraforgóolaj

70 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt + 30 gramm finomliszt

3 darab L-es méretű tojás (nekem most 168 gramm)

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet só

400 ml habtejszín + ízlés szerint édesítőszer

80 ml (főző)tejszín + 80 gramm 70%-os étcsokoládé

Elkészítése: egy lábosba kimértem a vizet és az olajat, majd feltetettem melegedni. Amint elkezdett gyöngyözni hozzáadtam a liszteket. Folyamatos kevergetés mellett addig főztem a tésztát, amíg a lábosom kapott egy vékony kérget, a tészta pedig (nem tudok rá jobb szót) rezgős lett!

Kiszedtem egy tálba, hagytam kihűlni. Majd felvertem a tojásokat egy külön tálba és lassanként adagoltam a már –legalább- langyos tésztához. Közben természetesen egy habverő segítségével alapos és gyors mozdulatokkal kevertem. Nekem felvette mind a 168 gramm tojást.

A tészta állaga egy kicsit hígabb lett, mint a nokedlié, viszont sokkal sűrűbb, mint a palacsintáé. Ha a tésztát felemeltem a habverőmmel, éppen csak megmozdult rajta (tehát egyáltalán nem folyós!).

Habzsákba töltöttem és tetszőleges hosszúságú tésztát formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

180°C-os előmelegített tepsibe toltam és 20 perc alatt készre sütöttem őket (légkeverésen).

Míg sült a tészta, elkészítettem a csokoládét a tetejére: a csokoládét egy tálba tördeltem, majd erre öntöttem a már felmelegített tejszínt. Óvatosan (hogy a lehető legkevesebb levegő kerüljön a csokoládéba), de alaposan elkevertem, hogy elolvadjon a csokoládé. Majd hagytam hűlni (közben néha megkevertem).

A szép, aranybarna fánkokat megvártam, míg kihűlnek és félbevágtam őket.

A habtejszínt a felverés előtt 10 percre betettem a (hűtőszekrényből) mélyhűtőbe, mert az a tapasztalatom, hogy sokat javít a felvert állagán (habfixálót nem használok, mert nem találtam még cukormenteset).

Szintén habzsákba, majd a fánkok aljába töltöttem.

Közben kellően kihűlt a csokoládé ganache is. Ismét habzsák után nyúltam, a legvékonyabb (kinyomó) fejjel dolgoztam. Már egyáltalán nem volt meleg a csokoládé, de még folyékony állaggal bírt. Rácsurgattam a fánkok tetejére.

Hűtőbe tettem fogyasztásig!


Tápanyagértékek: a kész fánkjaim súlya (habtejszínnel+csokoládéval a tetején) 662 gramm lett, ebben 3214 kcal, 54 gramm fehérje, 282 gramm zsír és 108 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 92 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!