Egy egészségesebb élet

Gyümölcsös joghurttorta, epres habkoronával

Ez egy végtelenül könnyű, gyorsan elkészíthető nyári desszert. Egyeneses a hűtőből, kedvünk szerint válogatott gyümölcsökkel igazán jól esik egy-egy melegebb nap után.

Az eredeti (kristálycukorral készült) recept ide kattintva érhető el, én természetes édesítőszerrel készítettem.

Hozzávalók:

450 gramm natúr joghurt (most 1,5%-at használtam)

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 evőkanál vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje

20 gramm zselatinpor

2 evőkanál 100%-os gyümölcslé (nálam ez esetben almalé)

300 ml habtejszín (30%-os, állati eredetűt használtam)

Gyümölcs(ök) tetszés szerint: nálam most 200 gramm őszibarack és 180 gramm szilva

Díszítésnek: + 150 gramm eper, 40 gramm étcsokoládé (70%-os) és 40 ml habtjeszín (csokoládé ganache) és + 200 ml habtejszín

Elkészítése: a joghurtban elkevertem egy habverő segítségével a zselatinport, majd feltettem melegedni. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam a vanília aromát vagy vanília rúd kikapart belsejét, az édesítőszert, a két evőkanál gyümölcslevet. Forróra főztem, majd a habtejszínt (felverés nélkül) hozzákevertem. Vízzel kiöblített formába öntöttem a joghurtos alapot. Ekkor már fel voltak vágva (nekem a gyerekek miatt apróbb kockákra) a gyümölcsök, amiket tetszés szerint beleszórtam a formába.

Hűtőbe tettem és körülbelül 2 óra múlva teljesen megszilárdult.

Elkészítettem a díszítést: felmelegítettem 40 ml habtejszínt, amit ráöntöttem 40 gramm étcsokoládéra. Alaposan elkevertem, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegő kerüljön bele. Ebbe forgattam bele egyenként az epreket, amiket szorosan felhelyeztem a torta tetejére. Az eprek közé (a torta közepére) pedig frissen felvert, szintén cukormentes habtejszínt kanalaztam. Kissé rusztikus hatást kelt így, természetesen egy habzsák és ízlésünknek megfelelő kinyomófejjel is fel lehet díszíteni. A megmaradt csokoládét végigcsurgattam a torta oldalán.

Igaz a hűtés időt igényel, de maga a desszert elkészítése nem tartott tovább 15 percnél (+ a díszítés).

Elsősorban a habtejszín miatt ez egy zsírban gazdag édesség, akinek ritkán sem fér bele, javaslom, hagyja el a tetején való díszítést, egyébként a csokoládés eprek és habtejszínkorona nélkül is igen „csinos” desszert.


Tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 1585 gramm lett, ebben 2308 kcal, 53 gramm fehérje, 185 gramm zsír és 95 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 79 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!