Egy egészségesebb élet

Mákkrémmel töltött finomság

A formázási ötlettel Pinteresten találkoztam, és ugyan, ott spenóttal volt megtöltve, én inkább édes töltelék mellett döntöttem, méghozzá  mákkrém került bele.

Természetesen a krém bármi lehet, ha a tésztából elhagyjuk az édesítőszert, abban az esetben sós töltelék is kerülhet bele. A későbbiek során biztosan ki fogom még próbálni kókuszkrémmel, csokoládéval, de sajtos-sonkás verzió is asztalra fog kerülni még.

A tésztája nagyon finom. Másnap is puha maradt.

Hozzávalók:

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm rétesliszt

10 gramm búzasikér

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

2 gramm só

15 gramm friss élesztő

30 gramm sütőmargarin (70%-os zsírtartalmú)

2 darab tojássárgája (nekem 40 gramm összesen)

140 ml langyos víz

A krémhez:

40 gramm darált mák

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

280 ml tehéntej (1,5%-os)

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

Elkészítése: a liszteket, a sikért, a sót, az édesítőszert a tojások sárgáját és az élesztőt kimértem a robotgépem üstjébe. A sót és az élesztőt a tál két külön oldalába tettem, hogy közvetlenül ne érintkezzenek. Miközben dolgozott a gép, a hozzávalókra kockáztam a hideg margarint, majd lassanként adagoltam a vizet. A folyadék mennyiség a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet.

Lefedve duplájára kelesztettem a tésztát.

Közben elkészítettem a mákkrémet. Kimértem a tejet egy lábosba, hozzáadtam a lisztet, majd ezt tűz fölött folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgoztam. Mikor kezdett besűrűsödni hozzáadtam a darált mákot és az édesítőszert. Egy igen sűrű krémet főztem belőle.

A megkelt tésztám 500 gramm lett, ezt 200 és 300 grammra osztottam. A 200 grammos tésztából az alsó réteget kör alakúra nyújtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd a közepére illesztettem egy poharat, úgy hogy annak nyoma maradjon. Ez lett a virágom közepe.

A közepére és a szélére körbe elosztottam a mákkrémet. Majd a maradék tésztát is kinyújtottam. Ráhelyeztem és ismét (igyekezve ugyanoda) a közepére nyomtam a poharamat.

A széleit egy villa segítségével lenyomkodtam. Tetejét helyenként megszurkáltam. 

Tetszés szerint egy éles kés segítségével „szirmokat” vágtam, majd csavartam egyet a tésztán. Így alakult ki a virágforma.

180°C-os sütőben 16 perc alatt készre sült.


Tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 810 gramm lett, ebben 1702 kcal, 65 gramm fehérje, 60 gramm zsír és 207 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 196 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!