Egy egészségesebb élet

Hamis nudli, barackszósszal

Mivel inzulinrezisztensként (ugye, cukorbetegeknek sem) nem igazán barátunk a krumplipüré, így vannak ételek, amelyeket egyszerűen, ezt kihagyva kell elkészíteni. Ilyen például a nudli is. A lenti, egy amolyan hamis nudli recept, de nagyon hasonlít az „igazihoz”.

Az eredeti receptet (finomlisztes-kristálycukros) ide kattintva (Hahopihe konyhájának köszönet érte) érhetitek el.

Ez alkalommal, barackszósszal tálaltam, mert a hűtőben lévőkkel valamit sürgősen kezdeni kellett, de fahéjjal szórva, cukormentes lekvárral, olvasztott (cukormentes) csokoládéval locsolva is tökéletes.

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm rétesliszt (bármilyen fehér liszttel –vagy teljes kiőrlésűvel is!- készíthető e helyett)

800 ml víz

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

5 gramm só

40 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

2 darab L-es méretű tojás

180 gramm teljes kiőrlésű morzsa (én egy korábban csúnyábbra sikeredett teljes kiőrlésű kovászos kenyeremet szárítottam ki, daráltam le, ez került most a nudli alá) + ízlés szerint őrölt fahéj

+ liszt a nyújtáshoz

Hozzávalók a barackszószhoz:

540 gramm barack (ez már a mag nélküli súly)

1 dl víz

Ízlés szerint őrölt fahéj

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése: én robotgéppel dolgoztam, és nem fakanállal/habverővel, mert így nekem egyszerűbb és praktikusabbnak tűnt. Feltettem forrni a 800 ml vizet. Amikor felforrt, hozzáadtam az zsiradékot, az édesítőszert és a sót. A liszteket beleöntöttem a robotgépem üstjébe. Majd ráöntöttem a forró vizet és alacsony fokozaton el kezdtem kevertetni a masszát.

Amikor homogén állagú lett, magasabb fokozatra kapcsoltam és addig kevertettem, míg kéz melegre hűlt. Ekkor hozzáadtam a kettő darab tojást és további 3-4 percig dolgozott még a robotgép.

Puha tészta, könnyű vele dolgozni

Majd egy enyhén lisztezett felületre borítottam és kisebb adagokat kivéve a masszából, „gilisztákat” gyúrva, egy szintén lisztezett késsel kisebb darabokra vágtam őket.

Közben feltettem forrni ismét egy nagy lábos vizet. Míg melegedett a víz, addig kimértem egy magasabb falú teflonba a morzsát és némi őrölt fahéj társaságában alaposan megpirítottam.  

Mikor forrt a víz, beletettem egy adag nyers nudlit, majd miután feljöttek a víz tetejére, további 1-2 perc főzés után, szűrő segítségével kiszedtem őket és a morzsába öntöttem. Egy spatula segítségével alaposan átforgattam őket (ezzel, könnyen alájuk tudtam nyúlni, így nem törtek össze).

Végül a barackszószt kellett már csak elkészíteni. A barackokat alaposan megmostam és a magjuktól megfosztva apróbb szeletekre vágtam és lábosba tettem őket, édesítőszer, víz és fahéj kíséretében. Fedő alatt, néha megkevergetve puhára pároltam őket. Majd egy botmixer segítségével pürésítettem. Ezzel elkészült a barackszósz is.


Tápanyagértékek a nudlira: a kész nudli súlya 1590 gramm lett, ebben 2806 kcal, 94 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 425 gramm szénhidrát (a diéta szabályai szerint is) lett benne.

Tápanyagértékek a barackszószra: a kész súlya 550 gramm lett, ebben 224 kcal, 4 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 49 gramm szénhidrát (a diéta szabályai szerint is) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!