Egy egészségesebb élet

Sonkás-sajtos tekert, isteni reggeli!

A formázási ötlettel Pinteresten találkoztam (ide kattintva elérhető), készítettem hozzá egy kelt tésztát és már meg is született a másnapi reggelije a Fiúknak (de vacsorára is jó ötlet). Én, ez alkalommal kördobozos sajtot kentem bele, mert Tomikám mostanság még magában is azt enné, de természetesen reszelt sajttal, vagy éppen mozzarellával is finom lehet. (Sőt, azt gondolom, szinte bármivel!)

Hozzávalók:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm durumliszt (de bármilyen fehér liszt –vagy akár teljes kiőrlésű is- lehet helyette)

15 gramm friss élesztő

20 gramm búzasikér

20 gramm napraforgómag

20 gramm lenmag

5 gramm só

1 darab tojás a kenéshez

200 ml víz

140 gramm csirkemell sonka

105 gramm (6 darab) háromszög alakú sajt

Elkészítése: a liszteket kimértem a búzasikérrel, a sóval, a magvakkal, majd a tetejére morzsoltam a friss élesztőt. Géppel dagasztottam, közben folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet.

Mikor alaposan kidagasztotta a robotgép, lefedve 35-40 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sonkákat elfeleztem és előkészítettem a sajtokat is.

A kelt tésztámat körülbelül 0,5 cm, téglalap alakúra nyújtottam és hat egyenlő részre vágtam. Egy kés segítségével az egyik vízszintes oldalukon viszonylag sűrűn kis bemetszéseket ejtettem, majd megkentem a sajttal és rárakosgattam a sonkaszeleteket is. Majd nem túl szorosan feltekertem őket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a feltekert tésztákat, majd megkentem őket egy tojással. 180°C-os sütőben 15 perc alatt készre sütöttem őket. Lehetett volna őket viszonylag szorosan egymás mellé tortaformába is rakosgatni, akkor jobban egyben maradtak volna a kis szárak a tetején.

Nekem hat darab lett.


Tápanyagértékek: a kész pékáruk súlya 771 gramm lett, ebben 1689 kcal, 94 gramm fehérje, 45 gramm zsír és 214 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 193 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!