Egy egészségesebb élet

Így készíts cukormentes túrós táskát!

 

Korábban már írtam arról, a karobos csiga receptemnél, hogy mennyire finom lett a blundel tészta. Már akkor egészen biztos voltam benne, hogy máskor is fogom készíteni, mert nagy sikere volt itthon. Most túrós táska készült belőle, és ahogy előzőleg, most sem okozott csalódást.

Ahogy a csigánál, itt is látható lentebb Farkas Vilmos videója a blundel tészta készítéséről.

Hozzávalók a tésztához:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm durumliszt (használható helyette finomliszt is, azonban a durum állagra nagyon hasonló, a vércukorszintet viszont egyenletesebben emeli)

250 gramm margarin (70%-os sütőmargarint használtam)

10 gramm búzasikér

250 ml tehéntej (1,5%-at használtam)

5 gramm só

1 tojássárgája (16 gramm nálam)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

25 gramm friss élesztő

Hozzávalók a túrós töltelékhez:

500 gramm tehéntúró (zsírszegény)

10 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara (ha nincs, használhatunk helyette: zabkorpát, darált zabpelyhet is)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 kezeletlen citrom héja reszelve

0,5 citrom leve

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: 100 gramm lisztet elvettem az 500 grammból és a 250 margarinnal robotgépem segítségével kikevertem. Csak annyira, hogy homogén állagú legyen, ügyelve arra, hogy ne legyen kihabosítva (erre F. Vilmos fel is hívja a figyelmet!). Amikor ez elkészült, kivettem a lisztes-vajas masszából 70 grammot, a maradékot pedig egy sütőpapírra helyeztem, téglalap alakúra formáztam és mélyhűtőbe tettem.  

A maradék 400 gramm liszthez adtam az előzőekben kivett 70 gramm lisztes-vajas masszát, a sikért, a tojássárgáját, az édesítőszert, az élesztőt és a sót. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a dagasztás elején. Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyos tejet.

Majd, lefedtem, kelesztettem 20 percet. A kelt tésztám közepére helyeztem a már jéghideg, mélyhűtőből kivett vajas masszát. Ráhajtogattam a tésztám széleit, és egy sodrófa segítségével úgy ütögettem, hogy a vaj igyekezzen a tészta széleibe is kerülni. Kinyújtottam, majd szimplán, végül duplán is meghajtogattam (ennek menete szintén látható a fenti videóban). Háromszor hajtogattam, másodiknak duplán, harmadiknak szimplán és közöttük 20 percet pihent a tésztám. Amikor hajtogattam a hajtogatás előtt a felesleges lisztet mindig lesöpörtem a tészta felületéről.

Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával alaposan összetörtem, rámértem az édesítőszert, a citrom levét és héját, valamint a tönkölydarát. Alaposan összekevertem.

Tésztámat enyhén lisztezett felületen körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtottam, majd egyenlő nagyságú négyzetekre vágtam (szám szerint összesen 16 darab lett). Mindegyik közepére egy kisebb adag túrós masszát tettem (ez nálam 30-35 gramm volt) és a széleit egymás alá hajtogattam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. Egy tojással megkentem a tetejüket és 180°C-os sütőbe toltam, ahol 12 perc alatt barnára sültek.


Tápanyagértékek: a kész batyujaim súlya 1500 gramm lett, ebben 3948 kcal, 153 gramm fehérje, 199 gramm zsír és 361 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 341 gramm –a túróra nem számoltam szénhidrátot-) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

Hogy ne maradj le semmiről:

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!