Egy egészségesebb élet

Brutál finom karobos csiga blundel tésztából!

Aki eddig nem készített blundel tésztát, az bizony tovább ne halogassa, mert egy igazán finom tésztát fogunk végeredményként kapni.

Az én segítségemre Farkas Vilmos receptje, illetve videója volt, ami lentebb megnézhető. Az írásos, eredeti recept ide kattintva olvasható! Természetesen, az én verzióm egy zömében, lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó tészta lett, természetes cukor hozzáadása mellett készült.

Én most karobos tölteléket választottam, de holland kakaóporral, fahéjjal, gesztenyekrémmel, tehát szinte bármivel elkészíthető. Garantálom, hogy amennyiben ezt tesszük be magunknak, a családnak munkába/iskolába, például éppen kis étkezésre, többet pékség felé sem fog nézni, aki megkóstolta (azok sem akiknek nem okoz gondot egyébként a jelenleg pékségekben kapható péksütemény kínálat).

Hogy miért éppen karob, és mivel előnyösebb vagy éppen nem a kakaópornál, ide kattintva olvasható!

Hozzávalók a tésztához:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm durumliszt (használható helyette finomliszt is, azonban a durum állagra nagyon hasonló, a vércukorszintet viszont egyenletesebben emeli)

250 gramm margarin (70%-os sütőmargarint használtam)

10 gramm búzasikér

250 ml tehéntej (1,5%-at használtam)

5 gramm só

1 tojássárgája (16 gramm nálam)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

25 gramm friss élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

30 gramm karobpor

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

30 gramm olvasztott margarin

Elkészítése: 100 gramm lisztet elvettem az 500 grammból és a 250 margarinnal robotgépem segítségével kikevertem. Csak annyira, hogy homogén állagú legyen, ügyelve arra, hogy ne legyen kihabosítva (erre F. Vilmos fel is hívja a figyelmet!). Amikor ez elkészült, kivettem a lisztes-vajas masszából 70 grammot, a maradékot pedig egy sütőpapírra helyeztem, téglalap alakúra formáztam és mélyhűtőbe tettem.  

A maradék 400 gramm liszthez adtam az előzőekben kivett 70 gramm lisztes-vajas masszát, a sikért, a tojássárgáját, az édesítőszert, az élesztőt és a sót. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a dagasztás elején. Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyos tejet.

Majd, lefedtem, kelesztettem 20 percet. Ahogy a fenti videóban is, a kelt tésztám közepére helyeztem a már jéghideg, mélyhűtőből kivett vajas masszát. Ráhajtogattam a tésztám széleit, és egy sodrófa segítségével úgy ütögettem, hogy a vaj igyekezzen a tészta széleibe is kerülni. Kinyújtottam, majd szimplán, végül duplán is meghajtogattam (ennek menete szintén látható a fenti videóban).

Mivel én este álltam neki a tészta elkészítésének, kevesebb időt hagytam neki pihenni, mint ahogy azt kellett volna. Háromszor hajtogattam, másodiknak duplán, harmadiknak szimplán és közöttük csak 15 percet pihent a tésztám. Amikor hajtogattam a hajtogatás előtt a felesleges lisztet mindig lesöpörtem a tészta felületéről.

Kimértem a karobport, rá az édesítőszert. Megolvasztottam a 30 gramm margarint. Utolsó pihentetés után kinyújtottam és megkentem a margarinnal, majd megszórtam az édesítős karobbal. Éles késsel 21 darabra vágtam. 

Már utólag tudom, szorosabban kellett volna feltekernem a tésztámat, mert sütés után kicsit laza lett, azonban az ízén ez nem változtatott.

180 fokon 12 perc alatt megsültek.

Mennyei lett! Annyira, hogy még a magasabb zsírtartalmat is feledtette velem! Ez az a sütemény, ami megéri az extra mozgást!


Tápanyagértékek: a kész csigáim súlya 1051 gramm lett, ebben 3775 kcal, 82 gramm fehérje, 217 gramm zsír és 362 gramm szénhidrát lett benne (szénhidrátdiéta szabályai szerint is). Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!