Egy egészségesebb élet

Paradicsomos húsgombóc, ahogyan még nem etted!

Paradicsomos húsgombóc volt az alapja ennek a receptnek, kellemes íze van a darált magvaknak a kész húsgolyókban. Akik szeretik az új ízeket, a kísérletezéseket ételekkel, mindenképpen próbálják ki!

Mi bulgurral fogyasztottuk.

Hozzávalók:

500 gramm zsírszegény darált hús (pulykát használtam)

1 darab tojás (L-es méret)

10 ml olaj (extra szűz olívaolaj)

120 gramm vöröshagyma (ez már a pucolt súly)

10+5 gramm só

1 csapott kávéskanál őrölt kömény

1 + 1 teáskanál petrezselyem

35 gramm lenmag

35 gramm napraforgómag

500 ml cukormentes paradicsomlé

500 ml víz

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Köretnek 200 gramm szárazon mért bulgur + 1 teáskanál cukormentes ételízesítő + 5 ml extra szűz olívaolaj + 400 ml víz

Elkészítése: apró kockára vágtam a vöröshagymát, majd a 10 ml olajon üvegesre pároltam. A magokat megpirítottam, majd ledaráltam őket. A hagymát és a magvakat is a húsra öntöttem. Ráütöttem egy tojást, 10 gramm sót, 1 teáskanál petrezselymet és 1 kávéskanál őrölt köményt. Alaposan elkevertem a masszát és 1 órára hűtőbe tettem.

Közben feltettem főni a bulgurt az ételízesítővel, az olajjal és a vízzel. Kis láng fölött, fedő alatt körülbelül 5 perc alatt megduzzadtak a szemek. Elzártam alatta a gázt, és konyharuhával lefedve további 15 percet hagytam pihenni, dagadni a bulgurt.

A paradicsomlevet a vízzel egy magas falú teflonba (lábosba) öntöttem, majd hozzáadtam 5 gramm sót és 10 gramm négyszeres erejű édesítőszert. A húsalapból gombócokat formáltam és a paradicsomos szószba rakosgattam őket. Nagyjából 40 perc alatt készre főtt a hús is, a szósz is (számunkra) megfelelően sűrű lett. 5 perccel a tűz elzárása előtt megszórtam a maradék petrezselyemmel is.


Tápanyagértékek: a paradicsomos gombócok kész, megfőtt súlya 1558 gramm lett, ebben 1319 kcal, 126 gramm fehérje, 78 gramm zsír és 51 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 10 gramm szénhidrát lett benne – a paradicsomlére sem számoltam-) lett benne.

A kész bulgurom súlya 590 gramm lett, ebben 762 kcal, 21 gramm fehérje, 7 gramm zsír és 157 gramm szénhidrát lett benne.

Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!