Egy egészségesebb élet

 Fokhagyma, a szent növény

 

Fokhagyma, a szent növény

  • Hazánkban is nagymértékben termelt fűszernövény (15 századtól kezdve).
  • Egyiptomban szent növényként tartották számon.
  • Jellegzetes illatát az allil-szulfidnak köszönheti. – Romváry Vilmos, Fűszerek könyve alapján.
  • Erős antioxidáns hatással bír (A, B, C és E vitaminokat is tartalmaz).
  • Kapható szárított/por, illetve krém formájában is.
  • Nagyszerűen illik:
    • levesekhez (gulyásokhoz, halászlevekbe, húslevesekhez)
    • bárányhoz
    • sült halakhoz
    • marhához
    • szárnyasokhoz
    • hüvelyesekhez
  • Erőszeretettel használják különféle kolbászok, sajtfélék készítésénél is.
  • A népgyógyászatban a következő élettani hatásokat tulajdonítják neki:
    • érelmeszesedés ellen
    • emésztést segítő
    • vérnyomáscsökkentő
    • máj-, és epeműködést elősegítő

Felhasznált irodalom: itt és itt

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!