Egy egészségesebb élet

Citrusos rizskoch, cukormentesen

Garantáltan a család kedvence lesz, semmi kétség! Nekem ez amolyan nyári desszert/második fogás, mert szerintem hidegen az igazi. Enyhén citrusos ízzel képzeltem el, friss, szintén hűs gyümölcsökkel a tetején, egy falatnyi lekvárral díszítésként. Íme, az én változatom!

Hozzávalók:

300 gramm basmati rizs (szárazon mért súly)

600 ml víz

600 ml tej (1,5%-at használtam)

1 kezeletlen citrom héja és a felének a leve

3 darab tojás (L-es méretű)

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer + 3 nagy csipet só

Némi zsiradék a tepsi kikenéséhez

Elkészítése: a basmati rizst feltettem kis láng fölött, fedő alatt főni a víz és a tej keverékével. Már akkor elzártam alatta a gázt, amikor még szemmel is jól láthatóan volt rajta némi folyadék. Azért tettem így, mert nem szerettem volna, ha szárazzá válik sütés után.

Közben szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját a már kihűlt rizsre, míg a fehérjét a robotgépem üstjébe öntöttem. Egy nem túl kemény habot vertem belőle. Amolyan lágyat: nem tört a hab, de nem is esett ki az edényből.

A tojásos rizsre facsartam a citromot, rátettem a citrom héját, a sót és az édesítőszert. Alaposan elkevertem, majd hozzáforgattam a fehérjéket is.

Egy 26×26 centiméteres tepsit vékonyan kivajaztam, majd a masszát beleöntöttem, a tetejét szépen elegyengettem. 200 fokos sütőbe toltam és 25 perc alatt készre sütöttem. Ez az idő a sütő teljesítményétől függően változhat, így érdemes sűrűn ránézni!


Tápanyagértékek: a kész rizskochom súlya 1487 gramm lett, ebben 1608 kcal, 65 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 262 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 260 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anikó Szöllősi says:

    Örülök a találkozásnak. Remélem fejleszthetem nyugvó képességeimet a segítségetekkel…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!