Egy egészségesebb élet

Szívsüti, kókuszkrémmel gazdagon

A formázási ötlettel Pinteresten találkoztam (ide kattintva elérhető), már rég elmentettem magamnak, és most kedvet is kaptam az elkészítéséhez. Egy kis gyakorlással (ami még rám is fog férni) egyre szebb és szebb szíveket lehet formázni, mert ezek szépen fogalmazva, elég rusztikusak lettek! A töltelék valójában bármi lehet, én főzött kókuszkrémet választottam.

Hozzávalók a tésztához:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm durumliszt (természetesen lehet finomlisztből is készíteni, állagra/őrlésre nagyon hasonlóak, azonban a durum egyenletesebben emeli a vércukrot)

20 gramm búzasikér

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez

5 gramm szárított élesztő

20 ml olaj (most napraforgóolajat használtam)

100 ml (főző)tejszín + 240 ml víz

Hozzávalók a krémhez:

60 gramm kókuszreszelék

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

20 gramm durumliszt

100 ml víz

Elkészítése: a liszteket kimértem, rátettem a sikért, az édesítőszert, az élesztőt, a tojást és az olajat. Miközben dolgozott a robotgép, lassan adagoltam a víz és tejszín keverékét. A folyadék mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően! Miután szépen elvált a tészta az edény falától, letakartam és duplájára kelesztettem.

Közben megfőztem a kókuszkrémet: a vizet feltettem melegedni, hozzákevertem (csomómentesen) a lisztet, majd a kókuszreszeléket. Pár perc főzés-kevergetés után sűrű massza lesz belőle. Ekkor hozzáadtam az édesítőszert is. Ezt a krémet alapvetően tejjel szoktam készíteni, most viszont a tápanyagértékek miatt inkább vízzel próbáltam ki, és így is teljesen rendben volt ízre.

Mikor megkelt a tésztám, körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtottam és megkentem a krémmel a tészta felületét. Igyekeztem egyenletesen, hogy mindenhol ugyanolyan vastagon legyen rajta. Majd a tésztát képzeletben (hosszanti irányra gondolok) megfeleztem és eddig a bizonyos vonalig mind a két oldalát felcsavartam. Tetszőleges vastagságúra vágtam, majd az alját két újjal összecsíptem, így alakult ki a szívalak.

Formázás után körülbelül 10 percet hagytam még nekik pihenni, ez idő alatt előmelegedett a sütő is. Megkentem tojással a tetejüket és 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15 perc alatt megsültek.


Tápanyagértékek: a kész sütemény súlya 920 gramm lett, ebben 2353 kcal, 85 gramm fehérje, 86 gramm zsír és 284 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 273 gramm) lett benne Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!