Egy egészségesebb élet

Kézműves pulykaburger, teljes kiőrlésű bucival

Egy percig sem titkolom, ezzel a fogással nem kicsit túlléptem a napi szénhidrátkeretemet, ami az ebédet illeti, de félévente egyszer bőven megérdemlem! Így utólag is azt mondom, megérte és mozgok extra 20 percet, mert ezért megéri! Íme, a pulykaburger teljes kiőrlésű buciban, hasznos szénhidrátokkal, egészségesebben!

Hozzávalók a bucihoz:

280 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

7 gramm szárított élesztő

20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

25 gramm búzasikér

8 gramm só

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

150 gramm tejföl (12%-os)

190 ml langyos víz

Tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz (opcionális)

Hozzávalók a húspogácsákhoz:

500 gramm zsírszegény darált pulykacomb

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

130 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

1 darab L-es méretű tojás

5 gramm petrezselyem

3 gramm rozmaring

1 csapott kávéskanál bors vagy borspótló

10 gramm só

25 gramm fokhagymakrém

Elkészítése: első lépésként minimális olajon barnára pirítottam az apróra vágott vöröshagymát. Majd ezt és minden fűszert kimértem a darált húsra, hozzáadtam a tojást és alaposan elkevertem. Hűtőbe tettem a kész masszát.

Következett a teljes kiőrlésű buci. Kimértem a robotgépem üstjébe a liszteket, a sikért, az élesztőt, az olajat, a tejfölt, sót és az édesítőszert. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű, lágy tésztát kaptam, de a gépet csak akkor állítottam le, amikor már szépen felcsavarodott a dagasztókarra a tészta. Lefedtem és körülbelül 30 perc alatt duplájára kelt (elég meleg volt a konyhában már, így gyorsan kelt).

Kivettem a hűtőből a húst. Négy egyenlő részre osztottam a húst, megformáztam és sütőbe toltam, grill funkció mellett mind a két oldalukat megsütöttem (körülbelül 10-10 perc alatt). Természetesen tökéletesen megsül serpenyőben is.

Mire a húspogácsákkal végeztem, megkelt a tésztám is. Szintén négy egyenlő részre osztottam és zsömle alakúra formáztam őket. Én, a Férjem kérésére kilapítom őket, mert nem szereti, ha nagyon magasra nő a hamburgerzsemle. Konyharuhával lefedve 10 percet pihentettem még őket. Tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sültek.

Innentől kezdve már nem volt más dolgom, mint összekészíteni őket. Cukormentes majonézzel kentem meg a zsemlék alját, erre paradicsomszeleteket rakosgattam, majd következett a hús, néhány szelet uborka, lapka sajt (ekkor betoltam ismét a sütőbe a grill alá, hogy szépen ráolvadjon a sajt), ruccola saláta és végül cukormentes ketchup és mustár került bele.

Teljes opcionális, lehet mellé (ha még belénk és a diétánkba fér) sült krumplit (nálunk zsírmentesen sült) is felszolgálni, olívabogyóval tűzdelve.

A Férjem adagja


Tápanyagértékek a teljes kiőrlésű bucira: a kész zsemlék teljes súlya 752 gramm lett, ebben 1844 kcal, 71 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 265 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 253 gramm) lett benne.

Tápanyagértékek a húspogácsákra: kész súlyuk 420 gramm lett, ebben 818 kcal, 111 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 22 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 11 gramm) lett benne nekem.

Ezek csak tájékoztató adatok!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!