Egy egészségesebb élet

Sajtos-mustáros húsgolyó, tojásos sült rizzsel

Alapvetően a lenti húsgolyó recept egy fasírtalap, mustárral és reszelt sajttal megbolondítva. A rizs receptjét/ötletét, még pár hete láttam a Gok wokja című műsorban. Egyszerű, gyors és kiadós étel.

Pulykából készítettem, de természetesen bármilyen húsból megsüthető, és ez persze igaz a rizsre is.

Hozzávalók:

1000 gramm zsírszegény darált pulykacomb

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

140 gramm vöröshagyma (ez már a tisztított súly)

2 darab tojás (L-es méretű)

25 gramm paprikakrém (csemege)

25 gramm fokhagymakrém

60 gramm reszelt trappista

13 gramm só

1 evőkanál majoranna

50 gramm enyhén pikáns, cukormentes mustár

50 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (nekem egy rosszul sikerült, teljes kiőrlésű kenyerem került bele kiszárítva, ledarálva)

A körethez:

4 darab tojás (L-es méretű)

5+5 ml olaj (extra szűz olívaolaj)

1 evőkanál cukormentes ételízesítő

200 gramm basmati rizs (szárazon mért)

300 gramm fagyasztott zöldségkeverék (én Chira francia keveréket használtam)

400 ml víz

Elkészítése: legelőször egy kevés olajon enyhén barnára pirítottam az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd ha ez elkészült, rákanalaztam a darált húsra. Következtek a fűszerek: paprikakrém, fokhagymakrém, a só és a majoránna. Ráütöttem a két tojást és hozzáadtam a reszelt sajtot, a mustárt és a zsemlemorzsát is. Alaposan eldolgoztam a masszát és hűtőbe tettem, míg elkészítettem a rizst.

Az egyik legfontosabb információ, ami elhangzott Goktól a műsorban, az, hogy a rizsnek hidegnek kell lennie. Ezért én már a rizst kora reggel megfőztem (1 evőkanál ételízesítő és 400 ml víz kíséretében), kihűtöttem és hűtőbe raktam. A mirelit zöldségkeveréket az 5 ml olajon és némi vízzel puhára pároltam. A wokomat előkapva, a maradék 5 ml olajat hevíteni kezdtem, erre ráöntöttem a felvert tojásokat. Pár perc után (ekkor félig volt sült, a tojásom) ráöntöttem a hideg basmati rizst. Alaposan összekevertem és hagytam még pár percig „összesülni” őket. Majd hozzáöntöttem a készre párolt zöldségkeveréket is.

Visszatértem a befűszerezett húshoz. Hűtőből kivéve egy sütőpapírral bélelt tepsire azonos nagyságú golyókat formáztam és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsültek. Érdemes azért figyelni, hiszen ez az idő lehet több vagy éppen kevesebb a sütő teljesítményétől függően.

Paradicsomszeletekkel, formára vágott uborkával tálaltam.


Tápanyagértékek a húsgombócokra: kész súlya 845 gramm lett, ebben 1840 kcal, 229 gramm fehérje, 102 gramm zsír és 45 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 33 gramm) lett benne nekem

Tápanyagértékek a köretre: a kész súlya 1091 gramm lett, ebben 1324 kcal, 56 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 171 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 166 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!