Egy egészségesebb élet

Cukormentes vargabéles, amiért oda lesz a család

Mindenképpen azt javaslom, hogy fogyasztás előtt legalább egy fél napot hagyjuk hűtőben pihenni a kész vargabélest, hogy az ízek jól összeérhessenek. Nagyon finom magában, gyümölcsszósszal, lekvárral, de olvasztott csokoládéval is ettük már. Itt van a nyár, jön a hőség és ez egy tuti befutó étel a melegben, ráadásul a gyerekek is szokták szeretni!

Hozzávalók:

1 csomag teljes kiőrlésű réteslap (200 gramm)

500 gramm tehéntúró (félzsíroshoz jutottam, de alapvetően zsírszegényből készítettem volna)

400 gramm durum cérnametélt

4 darab tojás (nálam L-e méretű)

230 gramm tejföl (12%-os)

50 gramm margarin (25%-os)

35 gramm négyszeres erejű édesítőszer

10 ml vanília aroma vagy egy vanília rúd kikapart belseje

1 kezeletlen citrom héja

Fél citrom leve

60 gramm mazsola

Elkészítése: legelőször feltettem forrni a vizet a cérnametéltnek, amíg a víz felforrására vártam, szétválasztottam a tojásokat. A fehérjéket robotgépem üstjébe tettem, majd magasabb fokozaton habot vertem belőle (nem túl keményet!) A sárgákat, a túrót, az édesítőszert, a tejfölt, a vanília aromát, a citrom levét és héját alaposan elkevertem egy tálban.

Mikor felforrt a víz, a tésztát beleöntöttem és körülbelül 4-5 perc alatt készre főztem. Leszűrtem, megvártam, míg kihűlt.

A már langyosra hűlt tésztát hozzákevertem a tejfölös masszához, majd legutolsó lépésként a felvert tojásfehérjét is hozzáadtam.

Egy 26×26 centiméteres, magasabb falú tepsit vettem elő. A margarint felolvasztottam és egy ecset segítségével a réteslapokat megkentem. A dobozban lévő réteslap felét a tepsi aljára, illetve a massza alá tettem, míg a maradékot a tetejére.

Magas hőfokon 30 perc alatt készre sütöttem.

A mazsola a szénhidrátdiéta szabályai alapján nem éppen közkedvelt élelmiszer, hiszen aszalványról van szó. Én ezt most megengedtem magamnak, tekintve a mennyiségét és úgy egyébként az életvitelem mellett nekem belefért. Ki is lehet természetesen hagyni, ki is lehet piszkálni és félretolni!


Tápanyagértékek: a kész vargabéles súlya 2720 gramm lett, ebben 3839 kcal, 194 gramm fehérje, 127 gramm zsír és 464 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 434 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!