Egy egészségesebb élet

Rakott cukkini durumtarhonyával rétegezve

 

Mióta rátaláltunk a durumtarhonyára, azóta amikor csak lehetséges, azt használom. Így történt ez most is! Ajánlom Mindenkinek, vétek lenne kihagyni!

Hozzávalók:

1000 gramm darált hús (zsírszegény pulykacombot használtam)

250 gramm tarhonya (durum)

530 gramm cukkini (ez már a tisztított súly)

80 gramm vöröshagyma (tisztított súly)

60 gramm reszelt sajt (nálam trappista)

300 gramm 12%-os tejföl

280 gramm paradicsom

Fűszerek: só, bors (vagy borspótló fűszerkeverék), fokhagymakrém, cukormentes mustár, majoranna, és őrölt kömény

5 ml + 5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése: először feltettem 5 ml olajon, a szárazon kimért tarhonyát. Én addig szoktam pirítani, amíg szép barnás színűek nem lesznek a szemek, majd ekkor dupla mennyiségű vízzel (ez esetben 500 ml) felöntöttem. Körülbelül 15-20 perc alatt szépen megduzzadtak a szemek. Ez idő közben sűrűn átkevergettem.

A darált húshoz adtam 10 gramm sót, az apró kockákra vágott vöröshagymát, 1 csapott evőkanál majoránnát és 1 csapott kávéskanál borsot is. Erre ráöntöttem a már kihűlt tarhonyát és alaposan összekevertem a masszát.

A cukkinikat megtisztítottam és nagyjából 0,5 cm-es karikákra szeleteltem. A maradék 5 ml olajjal meglocsoltam, pár csipet sóval megszórtam.

Egy tepsibe (ami nálam 25 cm x 25 cm-es volt) első rétegként a húsos-tarhonyás masszám felét nyomkodtam, majd erre következett egy réteg cukkini, majd az utolsó adag hús és a végén a maradék ismét egy réteg cukkini.

Kimértem 300 gramm tejfölt, amibe 20 gramm fokhagymakrémet, 20 gramm mustárt, 3 gramm sót, néhány csipet őrölt köményt és bazsalikomot szórtam. Elkevertem, majd a fűszeres tejfölből 200 grammot elsimítottam a felső rétegen, ezt megszórtam reszelt sajttal, végül pedig paradicsomszeletekkel díszítettem.

Alufóliával befedtem és 35 perc alatt közepes hőfokon megsütöttem. Levettem a fóliát és további 10 percig hagytam sütőben, hogy a sajt rápiruljon. A maradék 100 gramm tejföl tálaláskor használtam fel.


Tápanyagértékek: a kész ételem súlya 2370 gramm lett, ebben 2823 kcal, 269,1 gramm fehérje, 84,9 gramm zsír és 232,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 218,6 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!