Egy egészségesebb élet

Rebarbarás pite dzsemalappal

Roppant finom rebarbarás pite receptet mutatok most, vékony gyümölcsös dzsem alappal. Zömében teljes kiőrlésű lisztekkel, (finomított) cukormentesen természetesen. Bátran ajánlom Mindenkinek, külön öröm számomra a díszítés, de akinek ez a része inkább teher, annak ajánlom a „szimpla” befedést, csupán megszurkálni ne felejtse a gőz miatt.

20 centiméter átmérőjű formát használtam.

Hozzávalók:

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm durumliszt (természetesen ezt lehet helyettesíteni finomliszttel, viszont a durum lassabban emeli a vércukrot, és állagra nagyon hasonló fehér társához)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer (összesen)

300 gramm rebarbara (tisztított súly)

50 gramm cukormentes lekvár (bármilyen jó hozzá, én epret használtam)

2 csipet só

40 gramm margarin (25%-os zsírtartalmú)

1 evőkanál vanília aroma

60 ml frissen facsart narancslé (vagy 100%-os)

1 darab tojás + egy kevés a kenéshez

40 ml víz

A forma kenéséhez zsiradék és minimális liszt

Díszítéshez cukormentes habtejszín édesítőszerrel felverve

Elkészítése: a liszteket kimértem, ráütöttem a tojást, hozzáadtam a csipet sót, 5 gramm édesítőszert, a vanília aromát és a margarint. Elkezdtem összedolgozni az alapanyagokat, majd a vizet apránként adagoltam hozzájuk. Ez a vízmennyiség minimálisan változhat a lisztek márkájától/minőségétől függően. Az eldolgozott tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tettem.

Míg a tészta pihent, addig megmostam és körülbelül 2-3 centiméteres darabokra vágtam a rebarbarát. Teflonba tettem, ráfacsartam a narancslevet, hozzáadtam a 25 gramm édesítőszert és puhára pároltam.

Formámat kivajaztam, kiliszteztem. A hűtőből kivett tésztából körülbelül 200 grammot megfelelő nagyságára nyújtottam, majd belehelyeztem a formámba. 50 gramm lekvárral megkentem, erre ráöntöttem a már kész rebarbarát.

A maradék tészta felhasználására csak a képzeletünk szabhat határt! Én a nagyobbik gyerkőc segítségével (tehát gyerekekkel kifejezetten jó móka lehet) szíveket nyomtam ki a tésztából, amiket később fel is „ragasztottunk” egy kis tojás segítségével a pitére.  (Tojással természetesen mindenhol lekentem.)

25 percre sütőbe toltam, közepes hőfokon (nagyjából 180°C-nak felel meg). Édesítőszerrel felvert tejszínhabbal díszítettem.


Tápanyagértékek: a kész pitém súlya 719 gramm lett, ebben 1212 kcal, 43,2 gramm fehérje, 24,3 gramm zsír és 194,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 193 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!