Egy egészségesebb élet

Csirkecomb, grillezett spárgával és tejszínes sajtszósszal

Azt gondolom, a tejszínes sajtszósszal tálalt grillezett spárga nagyon finom, az omlósra sült csirkecombokkal egészen különleges gasztronómiai élményben lehet részünk, azonban mégis egy végtelenül egyszerű ételről van szó, viszonylag kevés munkával. Ünnepi alkalmakra jó ötlet lehet!

Hozzávalók:

2500 gramm csirkecomb

20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

1 csapott evőkanál pirospaprika

Néhány csipet fehér bors

1 púpozott teáskanál kakukkfű

Ízlés szerint só

1 csomag (500 gramm) spárga (mire megtisztítottam a fás résztől, lett belőle 375 gramm) + 10 ml olaj (szintén extra szűz olívaolaj) + ízlés szerint só

1,5 dl víz + 1,5 dl főzőtejszín

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

80 gramm reszelt sajt (bármilyen jó, ami könnyen olvad)

Só és szerecsendió

Köretnek szinte bármi szóba jöhet, nálunk olajmentesen sült, sült krumpli került tányérra.

Elkészítése: ha előre sikerül tervezni, akkor már előző este is bepácolhatjuk a csirkecombokat. Én a pirospaprikát, az olajat, a kakukkfüvet és a sót alaposan elkevertem, majd ezzel jól bedörzsöltem a combokat. Fóliával lefedtem és magas hőfokon sütőbe toltam. Így sütöttem körülbelül 40 percig, majd fóliát levéve, továbbra is magas hőfokon további 5-10 percig sütöttem. Ekkor tettem rá a vékonyabb szeletekre vágott almát, illetve félbevágott banánt.

Én multifry készülékbe öntöttem a megpucolt, és szeletekre vágott burgonyát, azonban biztos vagyok benne, hogy sütőben is süthető.

Közben, a spárgákat lobogó vízbe tettem (tudom, a zöld spárgának csak a fás részét szokás levágni, én meg is szoktam hámozni mielőtt főzöm), amiket 8-10 percig főztem. Egy fogvájót szoktam beleszúrni, ha könnyen kijön, készen is van. Egy teflongrillt olajjal locsoltam meg, amire rárakosgattam a spárgákat, megsózva őket. Míg „csíkosak” nem lettek, grilleztem őket.

A tejszínes sajtszószhoz kimértem a tejet és a vizet, amit feltettem melegedni. Majd ebbe szórtam a lisztet, végül a reszelt sajtot. Kis láng fölött körülbelül 8 perc alatt elérte a számomra megfelelő sűrűséget (folyamatos kevergetés mellett), majd sóval, szerecsendióval ízesítettem. Utóbbival, ha tanácsolhatom, mindenképpen óvatosan bánjunk!

Metélőhagymával díszítve!


Tápanyagértékek:

A kisült csirkecombok súlya (gyümölcsök nélkül): 1981 gramm lett, ebben 3010 kcal, 490,4 gramm fehérje, 97,7 gramm zsír és 0 gramm szénhidrát lett benne nekem. (Természetesen, ha a bőrét leszedjük, vagy nem esszük a zsírtartalma kevesebb lesz!)

A sajtszósz kész súlya 350 gramm lett, ebben 588 kcal, 29,9 gramm fehérje, 36,9 gramm zsír és 30,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 24 gramm).

A grillezett spárga súlya 375 gramm lett, ebben 157 kcal, 8,3 gramm fehérje, 9,5 gramm zsír és 14,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 0, abban az esetben, ha 200 grammnál többet nem eszünk meg a spárgából, hiszen a spárga 100 grammjában, kevesebb, mint 5 gramm szénhidrát van.)

Sült krumpli (a nyers alap 680 gramm volt, 5 ml extra szűz olívaolajjal locsolva), ebből sütés után 352 gramm lett, ebben 510 kcal, 10,9 gramm fehérje, 5,3 gramm zsír és 106,8 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!