Egy egészségesebb élet

Grillezett Brie, napraforgómagos barna rizságyon

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető, rém egyszerű, ebből adódóan elronthatatlan. A salátakeverék ez esetben teljesen saját készítésű, de ha nagyon gyorsan kell valamit az asztalra „varázsolni”, akkor biztosan előre csomagolt, készre vágott keveréket használnék. Sőt akkor nem barna rizzsel tálalnám, hanem pirított kenyérkockás salátával (amolyan cézár saláta alapként).

Ha valakinek a diétájába belefér (azért itt megjegyzem, hogy a szénhidrátdiéta ezt nem teszi lehetővé, ettől függetlenül természetesen nem tisztem megmondani bárkinek is, hogy mit ehet s mit nem. Ismerek olyat is, aki néha „csal” és neki ez beleférne alkalmanként), akkor javaslom, hogy próbálja ki a grillezett camembert/brie sajtot mézzel csurgatva. A diétázók figyelmébe pedig egy kanál, cukormentes bogyós lekvárt ajánlanék mellé! Ha valaki úgy szereti a sajtot, ahogy én, akkor magában egye, nagyon finom a roppanós külső fehér (nemes)penész és a belül megolvadt sajt.

Hozzávalók a salátához (tisztított súly):

100 gramm sárgarépa

150 gramm cékla

90 gramm kígyóuborka

450 gramm jégsaláta

125 gramm alma

 

125 gramm barna rizs (szárazon mérve)

30 gramm hántolt napraforgómag

 

200 gramm Brie sajt (Roi de Trefle márkájút használtam fel, joghurtos változatot, de következőnek kisebb adagot fogok venni, mert ennek a felét is elég lett volna megvásárolni)

Elkészítése: legelsőnek feltettem forrni a vizet a rizsnek. Közben a robotgépem segítségével a nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem a zöldségeket. Lepirítottam egy teflon alapú serpenyőben a napraforgómagokat. Én nagyon szeretem, ha kicsit jobban megpirulnak, igazán finom, jellegzetes ízt ad így a rizsnek.

Amikor elkészült a rizs, összeöntöttem a napraforgómaggal. Tányérra szedtem belőle a saláta mellé, majd utolsó lépésként meggrilleztem egy grillserpenyőben a brie sajtokat is. Magas hőfokon mind a két oldalukat (fedő alatt) körülbelül 2-2 percig.

A salátából sokkal több lett, mint amennyit ebédre elfogyasztottunk, de nem bánom, mert én szívesen eszem majd „magában” is.

Főétel, ami 30 perc alatt kész van, alig van vele munka, laktató és tényleg elronthatatlan. Ovo-lakto-vegetáriánusoknak is felszolgálhatjuk. 


Tápanyagértékek a rizsre: a kész, főtt, napraforgómagos rizsem súlya 327 gramm lett, ebben 628 kcal, 15,2 gramm fehérje, 18,3 gramm zsír és 102,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 95,3 gramm) lett benne nekem.

A salátám kész súlya 915 gramm lett, ebben 203 kcal, 6,5 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 45,3 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!