Egy egészségesebb élet

30 perces pogácsa, ahogyan még nem etted

Azt gondolom, ezt a pogácsareceptet (legalábbis az alapját) mindenki ismeri, azonban én most mégis leírom a saját verziómat, hiszen ezt ehetem én (és a sorstársaim is, sőt, én még a teljesen egészségeseknek is ezt a verziót ajánlanám és ez nem önmarketing) és a családomnak is szívesen adom.

Egy kedves dietetikus Hölgy hívta fel a figyelmemet a durumlisztre, miszerint, idézem: „…a finomlisztet is kicserélheted durumlisztre, akkor csak a szénlánc két végéről tud a liszt emésztődni, így lassul a felszívódása…”. Biztatott, hogy nyugodtan próbáljam ki, jól lehet vele dolgozni és azért tényleg jobb, mint a finomliszt. Így az Ő hatására vásároltam is belőle, s tényleg, innentől örök alapanyag a konyhámban.

Hozzávalók:

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm durumliszt

250 gramm margarin (25%-os zsírtartalmú)

250 gramm tehéntúró (én most félzsírosat használtam, de alapvetően zsírszegénnyel dolgoztam volna)

10 gramm só

75 gramm tejföl (12%-os)

120 gramm reszelt sajt

Elkészítése: végtelenül egyszerű és gyors! A liszteket, a túrót és a margarint körülbelül öt perces gyúrással eldolgoztam, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtottam, egyszer áthajtogattam és szaggattam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket (nyugodtan lehet szorosan, hiszen itt nem fog térfogat növekedés történni), vékonyan megkentem tejföllel, majd megszórtam sajttal.

Előmelegített sütőbe toltam és körülbelül 15 perc alatt magas hőfokon készre sütöttem őket.

Aláírom, nem nő 8 cm magasra, nem porhanyós a belseje (de attól még finom!), viszont gyorsan elkészül, a gyerekek is imádják, munka után, vagy hirtelen jött kirándulás ötlet előtt is pikk-pakk el lehet készíteni.


Tápanyagértékek: a kész pogácsáim súlya 848 gramm lett, ebben 2262 kcal, 101,2 gramm fehérje, 123,6 gramm zsír és 174,4 gramm szénhidrát (159,8 gramm, ha a túróra sem számolunk szénhidrátot és 169,1 gramm, ha a túróra számolunk.) Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!