Egy egészségesebb élet

Élesztőmentes kenyér, lenmaggal dúsítva

Ismét egy kovászos kenyérreceptet mutatok, méghozzá lenmagos verziót. Bár kicsit több időt vesz igénybe, mint az élesztős társai, megéri, hiszen egy igazán finom, jó állagú és egészséges pékárut tehetünk az asztalra.

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

200 gramm 100%-os teljes kiőrlésű kovász (hogy én hogyan készítem, ide kattintva olvasható)

150 gramm finomliszt

10 gramm búzasikér (ez akár el is hagyható)

15 gramm só

280-330 ml langyos víz

20 gramm lenmag

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése: előző este kivettem a már két napja hűtőben pihenő kovászomat (csak teljes kiőrlésű liszttel etetem) és kivettem belőle 100 grammot, amit 100 ml vízzel feletettem. A maradékot szintén 100 gramm liszttel és körülbelül 80 ml vízzel alaposan elkevertem és lezárva, visszatettem a hűtőbe. (Megjegyzem, valamelyik nap visszakapcsolták a fűtést és a kint lévő kovászom szépen felbuborékosodott körülbelül négy óra alatt.)

Körülbelül 8 órával etetés után a kovász

Másnap kimértem robotgépem üstjébe a liszteket, a kovászt, a sikért és a sót. Kis fokozat mellett adagoltam a vizet (a víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően). Egy könnyebb, lágyabb állagú tésztát kaptam (mint az élesztős kenyerek esetében). Alaposan kidolgoztattam a tésztát.

Dagasztás után

Egy zárható tetejű ételhordóba 5 ml olajat öntöttem és a „selymes” tésztámat ebben az olajos dobozban háromszor meghajtogattam fél óránként.

Miután az utolsó hajtogatás után letelt a harminc perc megformáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba helyeztem.

Sokadik alkalommal, már cipónak formázva, közvetlen sütés előtt

Tetejét rátettem és körülbelül 20-30 percenként megnyomogattam a kenyér tetejét. Amint szépen lassan visszanyerte a formáját toltam is a sütőbe fedővel együtt. Az első negyven percben magas hőfok mellett sütöttem, majd a maradék 10-15 percre visszább vettem.


Tápanyagértékek: a kész kenyerem súlya 795 gramm lett, ebben 1830 kcal, 66,7 gramm fehérje, 19,6 gramm zsír és 323,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

A cipó megsülve (kicsit jobban, mint kellene, így jár az, aki elmegy gyereket altatni, miközben sül a kenyér)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!