Egy egészségesebb élet

Kovászos zsemle egyszerűen

Teljes kiőrlésű kovásszal való munkám következő „gyümölcsei” ezek a zsömlék lettek. Most éreztem elsőnek, hogy ez alkalommal már erősnek mondhattam a kovászomat, így körülbelül két hét után. Alapvetően kenyérnek készült volna, de végül zsemlének formáztam a tésztámat.

Hogy én hogyan, és kitől tanultam kovászt készíteni, ide kattintva tudod elolvasni!

Hozzávalók:

150 gramm teljes kiőrlésű kovász (100%-os)

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható! A szénhidrátok felszívódásának lassítására, valamint állagjavítóként használom)

10 gramm búzasikér (szintén elhagyható, állagjavítóként használom)

13 gramm só

10 ml extra szűz olívaolaj

Körülbelül 300 ml langyos víz

Elkészítése: előző este kivettem a már két napja bent lévő, hűtős kovászomból 100 grammot, amihez 100 gramm teljes kiőrlésű búzalisztet és 90 gramm vizet adtam. Alaposan elkevertem és nem túl szorosan lefedve a konyhapulton hagytam az éjszakára.

Másnap délelőtt, már szép buborékos volt, ekkor a robotgépem üstjébe tettem. Rámértem a liszteket, a sikért és a sót, majd alapfokozaton kevertettem. Szép lassan adagoltam hozzá a vizet. Mikor szépen elvált az üstöm falától, kivettem a tésztát.

Ez a tészta egy kicsit puhább/lazább, mint az élesztős társai. Egy olajjal kikent műanyag dobozba (ami zárható) tettem, majd háromszor, harmincpercenként áthajtogattam.

 

Utána pontosan hat egyenlő részre osztottam és formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket és konyharuhával lefedve körülbelül 1 órát pihentettem. Amint az ujjam nyoma szépen kisimult a zsömle felületéről már tettem is be a sütőbe és magas hőfokon, 35 perc alatt készre sütöttem őket.  


Tápanyagértékek: a kész, megsült zsömlék súlya 871 gramm lett, 2058 kcal, 71,8 gramm fehérje, 22,4 gramm zsír és 362,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 361,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!