Egy egészségesebb élet

Húsvéti nyuszisüti, kelt tésztából

Az ötlettel, hogy nyuszialakú sütit süssek Pinteresten (ide és ide kattintva megtekinthető) találkoztam, és még aznap meg is sütöttem. No, elismerem a Férjem óvatosan kérdezett vissza a Felismerted? -kérdésemre, hogy –Hát, ez a feje lenne?, -én meg vágtam rá, nevetve –Nem, az a feneke!

Szóval biztos, ami biztos mellé rakosgattam néhány dísztojást, meg kötöttem a nyakukba egy kevés zöld spárgát, reménykedve, így felismerhetőbb alakot öltöttek a nyuszijaim.  Nos, Te mit gondolsz, sikerrel jártam?

 

Hozzávalók:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható, lassítja a szénhidrátok felszívódását és állagjavító)

15 gramm búzasikér (szintén állagjavítóként használom)

20 gramm friss élesztő

100 ml tehéntej (1,5%-os)

145 ml langyos víz

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Két csipet só

1 darab tojás (nálam 53 gramm)

60 gramm étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal vagy édesítőszeres)

1 darab tojás a kenéshez

Elkészítése: a száraz hozzávalókat a robotgépem üstjébe mértem, a friss élesztőt a lisztekre morzsoltam. A csokoládét apróbb kockákra vágtam, majd azokat is hozzáadtam. Miközben kis fokozaton dolgozott a gép, lassan adagoltam a folyadékot. A víz mennyisége a lisztek minőségétől és márkájától függően, minimálisan eltérhet.

Alaposan kidagasztattam a tésztát, akkor jó, ha már szépen elvált a tálunk falától. Majd lefedve 45 perc alatt duplájára kelesztettem.

Miután megkelt, következett a formázás. 12 egyenlő részre osztottam a tésztát. És a fent megjelölt képen/képeken mutatott példa alapján megformáztam. Az egyiknél a tésztámat három részre osztottam, az egyikből lett a teste –csiga alakba feltekertem-, a másikból lett a feje –egy olló segítségével bevágtam a füleit-, a harmadikból labdát formáztam, ez lett a pamacs a fenekén. A másik típusú nyuszinál csak labdát formáztam, aminek tetején szintén olló segítségével fület formáztam.

Ha valaki úgy gondolja, akkor a szemeket megjelölheti mazsolával (bár ez a szénhidrátdiétában nem javasolt alapanyag, de persze sütés után le lehet szedni)!

Tojással megkentem őket és előmelegített sütőbe toltam őket, 20 perc alatt, magas hőfokon készre sültek.


Tápanyagértékek: a kisült sütik súlya 734 gramm lett, ebben 1875 kcal, 74,6 gramm fehérje, 39,3 gramm zsír és 282 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 279 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!