Egy egészségesebb élet

Sajttorta, ami rabul ejt

Ez az a torta, amit a melegebb hónapokban kifejezetten szeretek, hiszen hidegen, az idény gyümölcseivel igazán üdítően hat egy meleg, nyári délután. A lenti recept egy 26 centiméter átmérőjű tortaformába elegendő. Természetesen cukormentes, teljes kiőrlésű alappal, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják a napi szénhidrátkeretet figyelembe véve.

Fahéjas-édesítőszeres meggyel a tetején

Hozzávalók:

200 gramm Detki teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz (ezt helyettesíthetjük Gullon Fibre vagy Korpovit kekszekkel is)

130 gramm olvasztott margarin (én csészés margarint használtam, 25%-os zsírtartalmút)

500 gramm mascarpone vagy natúr vajkrém

500 gramm túró (én igyekszem zsírszegény túrót használni

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer (160 gramm kristálycukornak felel meg)

2 evőkanál vanília aroma

1 db kezeletlen citrom leve és héja

3 db tojás – ’L’-es méretű-

200 ml cukormentes habtejszín

A tetejére mehetnek gyümölcsök, akár olvasztott csokoládé vagy éppen tejszínhab. DE önmagában is nagyon finom!

Elkészítése: A háztartási kekszet ledaráltam, közben a margarint felolvasztottam. Ha egy picit hűlt a margarin alaposan elkevertem a darált keksszel. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és ezt a kekszes masszát a forma aljára nyomkodtam, úgy hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. 

Alaposan le van nyomkodva a keksz a forma aljába

A túrót, a mascarponét és az édesítőt a robotgépbe tettem és kicsi fokozaton hagytam dolgozni. Majd hozzáadtam a vanília aromát, a citrom levét és héját a tojások sárgáját, végül a habtejszínt is hozzácsurgattam. Mikor homogén állagú lett, következett a tojásfehérje.

Megsülve-kihűlve

Közepesen kemény habot vertem belőle, majd határozott mozdulatokkal a masszához kevertem. Spatulám segítségével igyekeztem „a tészta alá nyúlni”, hogy a lehető legtöbb levegő „szoruljon” bele.

,,Magában” is nagyon finom!

Az alaposan elkevert masszát a kekszre öntöttem és előmelegített sütőbe toltam, ahol 30-35 perc alatt közepes láng fölött készre sütöttem. Mindenképpen nézzünk rá (a sütő üvegén keresztül, lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját), nehogy megégjen a teteje. Ha megsült, én egy fakanalat szoktam a sütőajtóhoz tenni, így szép lassan tud hűlni. Ha kihűlt, legalább három órára hűtőbe teszem. 

Tápanyagértékek: a kész sütemény (mindenféle gyümölcs vagy egyéb feltét nélkül) 1528 gramm lett, ebben 4249 kcal, 160,4 gramm fehérje, 322,6 gramm zsír és 169,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 143,5 gramm – a túróra számoltam szénhidrátot ez esetben, ha elhagynám a túróra a számolást, akkor 130 gramm szénhidrát lenne a vége.) Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!