Egy egészségesebb élet

Rakott zöldséges árpa besamellel nyakon öntve

A gyerkőcökkel alkalmanként járunk a helyi bölcsőde játszócsoportjába, ahol lehetőség van ebédet is kérni és ezzel a lehetőséggel általában élünk is. Egy ilyen alkalom folytán ismerkedtünk meg a rakott répás-gerslis étellel, ami akkor nagyon megtetszett több szempontból is.

A hazipatika.hu szerint jótékony hatással bír az idegrendszerre és a szívre, valamint nyugtatja a gyulladt gyomrot és beleket.

Így elkészítettem a saját verziómat is.

Hozzávalók:

200 gramm árpa/vagy gersli (szárazon mérve) – ide kattintva is vásárolható-

600 ml víz

450 ml brokkoli mix + 100 ml víz

5 gramm ételízesítő

Hozzávalók a besamelhez:

30 gramm margarin (25%-os zsírtartalmú-csészés)

30 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

300 ml tehéntej (1,5%-os)

Ízlés szerint szerecsendió, fehér bors és só

80 gramm reszelt sajt (edámi)

 

Elkészítése: kimértem az árpát, amire háromszoros vizet és 5 gramm ételízesítőt öntöttem. Kis láng felett, fedő alatt körülbelül 20 perc alatt készre főztem. Akkor szoktam elzárni alatta a gázt, amikor még van egy minimális folyadék rajta. Ilyenkor a fedőre egy konyharuhát terítek és további 10 percig hagyom pihenni.

Közben feltettem a zöldségeket 100 ml vízzel és némi sóval párolódni.

Mikor ezek elkészültek alaposan összekevertem őket, majd egy tepsibe egyenletesen eligazítottam.

Egy lábosba kimértem a margarint, mikor az felolvadt rászórtam a lisztet és alaposan elkevertem. Majd lassan hozzáöntöttem a tejet. Ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen! Befűszereztem, majd hozzáadtam a reszelt sajtot is. Amikor már kellően sűrű lett, ráöntöttem a tepsiben pihenő zöldséges árpára. A besamelmártást e recept alapján szoktam készíteni.

Sütőbe toltam, de csak addig, amíg a tetején a besamelmártás kicsit megpirosodott.


Tápanyagértékek: a kész ételem súlya sütés után 1331 gramm lett, ebben 1489 kcal, 62,9 gramm fehérje, 36,6 gramm zsír és 219,6 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 216 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!