Egy egészségesebb élet

Hortobágyi palacsinta diétára szabva

 „Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva.”- írja a wikipedia.

Sokan előételként fogyasztják, azonban szerintem, főétkezésként is megállja helyét. Főleg így teljes kiőrlésű búzaliszttel készült palacsintákkal és lassú felszívódású szénhidrátokkal.

Darált pulykamellel készült, hogy kedvezőbb tápanyagértékei legyenek.

Hozzávalók:

10 darab teljes kiőrlésű palacsinta e recept alapján (546 gramm összesen)

500 gramm darált pulykamell

5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

100 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

Fűszerek ízlés szerint: 2 evőkanál pirospaprika, 7 gramm só, 1 evőkanál majoranna, néhány csipet fehér bors

Víz

300 gramm tejföl (nálam 12%-os)

A pörkölt szaftjából/levéből 200 ml

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható)

Elkészítése: a pörkölttel kezdtem. Üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát az olajon, majd rátettem a pulykamellet, befűszereztem és felöntöttem vízzel. Fedő alatt lassan főztem meg.

Míg főtt a pörkölt, addig bekevertem a palcsintatésztát (a fent megjelölt recept teljes mennyiségét, mert a gyerekek mindig vevők extra palacsintára) és kisütöttem őket. Nekem ehhez a mennyiségű húshoz 10 darabra volt szükségem.

A húst egy szűrőbe öntöttem, így a felesleges szaft/folyadék le tudott csepegni. Utóbbiból 200 ml 300 gramm tejfölhöz kevertem (természetesen csomómentesen), illetve 10 gramm bambuszrostlisztet is hozzáadtam. Ezt az öntetet fogyasztás előtt legalább három óráig szeretem hűtőben pihentetni.


Tápanyagértékek az összes palacsintára: a kisült súlya 1040 gramm lett, ebben 1951 kcal, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát –a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259 gramm-.

Tápanyagértékek a pulykamellre: a kész (lecsepegtetett pulykamell) súlya 450 gramm lett, ebben 645 kcal, 124,6 gramm fehérje, 7,8 gramm zsír és 11,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9,3 gramm).

Tápanyagértékek a tejfölös öntetre: a kész öntetem súlya 510 gramm, ebben 396 kcal, 9 gramm fehérje, 36,1 gramm zsír és 10,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm).

Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!