Egy egészségesebb élet

Hortobágyi palacsinta diétára szabva

 „Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva.”- írja a wikipedia.

Sokan előételként fogyasztják, azonban szerintem, főétkezésként is megállja helyét. Főleg így teljes kiőrlésű búzaliszttel készült palacsintákkal és lassú felszívódású szénhidrátokkal.

Darált pulykamellel készült, hogy kedvezőbb tápanyagértékei legyenek.

Hozzávalók:

10 darab teljes kiőrlésű palacsinta e recept alapján (546 gramm összesen)

500 gramm darált pulykamell vagy pulykacomb

5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

100 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

Fűszerek ízlés szerint: 2 evőkanál pirospaprika, 7 gramm só, 1 evőkanál majoranna, néhány csipet fehér bors

Víz

300 gramm tejföl (nálam 12%-os)

A pörkölt szaftjából/levéből 200 ml

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható vagy használható helyette más liszt is)

Elkészítése: a pörkölttel kezdtem. Üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát az olajon, majd rátettem a pulykát, befűszereztem és felöntöttem vízzel. Fedő alatt lassan főztem meg.

Míg főtt a pörkölt, addig bekevertem a palacsintatésztát (a fent megjelölt recept teljes mennyiségét, mert a gyerekek mindig vevők extra palacsintára) és kisütöttem őket. Nekem ehhez a mennyiségű húshoz 10 darabra volt szükségem.

A húst egy szűrőbe öntöttem, így a felesleges szaft/folyadék le tudott csepegni. Utóbbiból 200 ml-t 300 gramm tejfölhöz kevertem (természetesen csomómentesen), illetve 10 gramm bambuszrostlisztet is hozzáadtam. Ezt az öntetet fogyasztás előtt legalább három óráig szeretem hűtőben pihentetni.


Tápanyagértékek az összes palacsintára: a kisült súlya 1040 gramm lett, ebben 1951 kcal, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát –a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259 gramm-.

Tápanyagértékek a pulykára: a kész (lecsepegtetett pulyka) súlya 450 gramm lett, ebben 645 kcal, 124,6 gramm fehérje, 7,8 gramm zsír és 11,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9,3 gramm).

Tápanyagértékek a tejfölös öntetre: a kész öntetem súlya 510 gramm, ebben 396 kcal, 9 gramm fehérje, 36,1 gramm zsír és 10,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm).

Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!