Egy egészségesebb élet

Olasz vekni Amerikából, a Scali kenyér

A Scali kenyérrel elsőnek kingarthurflour.com oldalán találkoztam, az Ő, fehér lisztes receptje adta az alapját az én verziómnak. Nagyon megtetszett a külleme, így mindenképpen ki szerettem volna próbálni és nem csalódtam, egy igazán kellemes ízű, állagú kenyér sült ki belőle.

A wikipedia szerint ez egy olasz stílusú kenyér, azonban az Egyesült Államokbeli Bostonból származik, pontosabban a Scali családtól, akik a gyarmatosítás során kerültek Olaszországból Amerikába. Így született hát meg a Scali kenyér, a jelenlegi források szerint. 

Hozzávalók az előtésztához:

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm finomliszt

5 gramm friss élesztő

Csipet só

180 ml langyos víz

Hozzávalók a friss tésztához:

Az előtészta

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm finomliszt

10 gramm friss élesztő

15 gramm búzasikér

2 evőkanál extra szűz olívaolaj (15 ml)

2 evőkanál (főző)tejszín (20 ml)

8 gramm só

150 ml langyos víz

A tetejére 15 gramm szezámmag

Tojás a kenéshez

Elkészítése: a sütést megelőzően legalább 6 órával hamarabb (vagy már előző éjszaka) bekevertem az előtészta hozzávalóit és letakarva a konyhapultomon hagytam.

Előtészta 6 óra után

Majd az idő leteltével az előtésztára mértem a friss tészta hozzávalóit, kivéve a langyos vizet. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő a tálam két külön oldalába kerüljön. Miközben dolgozott a robotgépem, lassan adagoltam a folyadékot. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat. Akkor jó a tészta, ha szépen elvált az edényünk falától!

Kevés liszttel meghintettem a tetejét és konyharuhával lefedve 45 percig kelesztettem.

Duplájára kelt tészta

Miután duplájára kelt, három egyenlő részre osztottam, sütőformám hosszával azonos nagyságúra sodortam, majd a három szálat befontam. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd ismételten lefedtem, és 20 percet hagytam kelni.

Tojással megkentem, a kimért szezámmaggal megszórtam és előmelegített sütőben, magas hőfokon 40 perc alatt készre sütöttem.


Tápanyagértékek: a kész kenyerem súlya sütés után 875 gramm lett, ebben 1990 kcal, 72,5 gramm fehérje, 34,5 gramm zsír és 323,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 317,1 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!