Egy egészségesebb élet

Stefánia vagdalt sajttal szórva zöldséges kuszkuszágyon

„A Lónyai Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt Stefánia hercegnő, igen kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételvariációval gazdagította a magyar gasztronómiát, az ételek egyik fő sajátossága a főtt tojással való töltés volt. Melyek mindmáig az ő nevét viselik: „Stefánia vagdalt”„Stefánia rizottó”„Stefánia fészek”, „Stefánia felfújt” és „Stefánia torta”. A „Stefánia módra” készített főételek közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak.” – írja a wikipedia.

 

 

Hozzávalók:

700 gramm darált sertéshús

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

110 gramm vöröshagyma (ez már a tisztított súly)

20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

1+7 darab tojás

90 gramm trappista sajt (elhagyható)

1 púpozott evőkanál piros paprika (nálam édesnemes)

1 kávéskanál borspótló (természetesen lehet bors is, de ha tehetem, kerülöm a csípős/erős ízeket)

Körülbelül 7-8 gramm só

Néhány csipet őrölt kömény

Kevés zsiradék a forma kenéséhez

Köret:

200 gramm szárazon kimért kuszkusz

5 gramm ételízesítő/vegeta (cukormentes)

400 ml víz

450 gramm zöldségkeverék + víz

Elkészítése: az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon. Míg elkészülőben volt, addig a húsra mértem egy darab tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Feltettem melegedni 7 darab tojásnak vizet, amiben  forrástól számítva 8 percig főztem őket. Mikor elkészült a vöröshagyma, alaposan elkevertem a fasírtalapot, majd a megfőtt tojásokat héjuktól megfosztottam.

A formámat kikentem margarinnal, majd egy vékony réteg húst tettem a tepsim aljába. Majd következtek a keményre főtt tojások, végül a maradék hússal gondosan befedtem őket. Reszelt sajttal meghintettem a tetejét, majd előmelegített, forró sütőbe toltam, ahol alufólia alatt 30 percig sütöttem, majd azt levéve, további 15-20 percig maradt bent a sütőben.

 

Közben kimértem a kuszkuszt, felöntöttem dupla mennyiségű vízzel, megszórtam ételízesítővel és fedő alatt, kis láng fölött, körülbelül 10 percig főztem. Majd egy konyharuhát a fedőre terítettem és 20 percig pihenni hagytam.

A zöldséget annyi vízzel, hogy ellepje teflonba öntöttem és addig főztem, míg puha nem lett.

Majd a párolt zöldségeket és a megduzzadt kuszkuszt összekevertem.

 


Tápanyagértékek: a kész fasírtom súlya 1166 gramm lett, ebben 2415 kcal, 201,9 gramm fehérje, 159,2 gramm zsír és 36,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 22,2 gramm). A kész köretem súlya 1060 gramm lett, ebben 1177 kcal, 42,1 gramm fehérje, 2,8 gramm zsír és 328 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!