Egy egészségesebb élet

Babropogós hamburger teljes kiőrlésű buciban

Ezt az ételt ovo-lakto-vegetáriánusok is fogyaszthatják, hiszen teljesen húsmentes. Állati eredetű alapanyagot is csak a hamburger zsemle tartalmaz, tejföl és tojás formájában. Katolikusoknak is szívből ajánlom, akik tartják a vallási ünnepeket, hiszen ez az étel a jelenleg is tartó Nagyböjti időszakban is fogyasztható.

Én a hamburger zsemléket is sütöttem és nem készen vettem, de még így is viszonylag gyorsan ebédet tudtam tenni az asztalra a családomnak.

Hozzávalók 7 darab zsemléhez:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

20 gramm friss élesztő

100 gramm 12%-os tejföl

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

7 gramm só

220 ml langyos víz

1 db tojás a kenéshez

Szezámmag a szóráshoz

Elkészítése: a liszteket kimértem a robotgépem üstjébe, majd rámorzsoltam az élesztőt, ügyelve arra, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen. Rámértem a tejfölt, a sikért, az olajat, az édesítőszert és miközben dolgozott a gépem, folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A víz mennyisége a lisztek márkájától/minőségétől függően minimálisan változhat!

Lefedve 45 percet kelesztettem. Majd mikor duplájára kelt, átgyúrtam és 7 darab, egyenlő részre osztottam és formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket és ismét egy konyharuhával lefedve, további 20 percet hagytam pihenni/kelni a zsemléket.

Sütésre várva

20 perc után, tojással megkentem és szezámmaggal megszórtam tetejüket. Előmelegített sütőben 20 perc alatt, magas hőfok mellett készre sütöttem őket.

Hamburger bucik

Babropogós hamburger hozzávalói:

Hamburger zsemle

1 csomag Ataisz babropogós hamburger (ide kattintva megtekinthető/megvásárolható) + víz + kevés zsiradék (nálam napraforgóolaj)

Zöldségek (nálunk: uborka, paradicsom, kaliforniai paprika, jégsaláta)

Cukormentes ketchup (Férjnek és Gyerkőcöknek majonéz is)

Elkészítése: először is elkészítettem a babropogós pogácsákat a gyártó instrukciói alapján. Tehát 260 ml meleg vízzel alaposan elkevertem a csomag tartalmát.

Pár perc és süthető!

Hagytam pár percig pihenni a masszát, majd összesen 50 ml olajat öntöttem a serpenyőmbe –ebből összesen 20 ml zsiradékot vett fel-. A meleg, de nem túl forró olajba rakosgattam a kézzel formázott pogácsákat és mind a két oldalukat aranybarnára sütöttem.

Ezután már csak össze kellett állítani őket és tálalhattam is a család nagy örömére.


Tápanyagértékek a zsömlére: az összes zsömlém kisült súlya 696 gramm lett, ebben 1771 kcal, 68,7 gramm fehérje, 40,4 gramm zsír és 264,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 253,2 gramm) lett benne nekem.

Tápanyagértékek a babropogós pogácsákra: a kisült súlyuk 404 gramm lett, ebben 864 kcal, 29,2 gramm fehérje, 33,4 gramm zsír és 125 gramm szénhidrát. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, kérlek, ne felejtsétek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!