Egy egészségesebb élet

Búzacsírás vekni lenmaggal bolondítva

Ez egy előtésztás, búzacsírás kenyér. Már sokszor írtam, és biztosan sokan tudják is, hogy az előtészta elkészítése nem igényel nagy munkát, csupán a sütést megelőző este körülbelül 5 percet igénylő folyamat. Tapasztalatom szerint érdemes legalább 3-4 órát konyhapulton hagyni, mielőtt sütnénk vele, de én jobb szeretem egy egész éjjelen át „pihentetni”.

buzacsaraskenyer3

A búzacsíra egy nagyszerű alapanyag, rengeteg jó élettani hatással bír (ha az ember lánya/fia szervezete tolerálja a glutént), olcsó, így én nagyon szeretem. Ráadásul annak idején, amikor kiderült a colitis, nekem (is) javasolták a fogyasztását.

Hozzávalók az előtésztához:

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

75 gramm finomliszt

Csipet só

4 gramm poralapú élesztő

170 ml langyos víz

Hozzávalók a friss tésztához:

Az előtészta

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

8 gramm por alapú élesztő

40 gramm búzacsíra

30 gramm lenmag (elhagyható, de kár lenne)

13 gramm só

15 gramm búzasikér (a teljes kiőrlésű búzaliszt miatt használom, állagjavító, de elhagyható)

230 ml langyos víz

Elkészítése: mint fentebb írtam, előző este kikevertem a robotgép üstjébe az előtészta hozzávalóit és lefedve a konyhapulton hagytam másnap reggelig. Rámértem a liszteket, a sót, a búzacsírát, az élesztőt, a sikért és a lenmagot.

Majd miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a folyadékot. Ez a mennyiség minimálisan változhat a lisztektől függően! Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de az edényünk falától is szépen el tud válni. Egy jól formázható, nem ragadós tészta lesz a végeredmény. Lefedve 45 percet kelesztettem.

Formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem. A formázott kenyér tetejét bespricceltem vízzel és előmelegített sütőbe toltam, körülbelül 40 perc alatt magas hőfokon sütöttem meg.

buzacsiraskenyer1

Tápanyagértékek: a kész kenyerem súlya sütés után 950 gramm lett, ebben 2233 kcal, 88,8 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 377,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 364,9 gramm) lett benne. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!