Egy egészségesebb élet

Gyors bolognai szósz cukormentesen

Azt hiszem, Mindenki ismeri a bolognai spagetti receptjét, rengeteg elkészítési módja akad. Valóban számos módon elkészíthető, az én verzióm cseppet sem hasonlítható az eredetihez. Én alapvetően csak darált sertéshúsból készítem, nem teszek bele sárgarépát, zellert vagy éppen vörös bort. Így bátran állíthatom, ez a változat egy rém egyszerű bolognai szósz, de legalább nem bolti és cukormentes 🙂 Gyorsabban elkészül, mint a marhás verzió, gyerek(ek) mellé, hétköznapra,  munka után is tökéletes lehet.

bolognai1

Hozzávalók:

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

1 közepes fej vöröshagyma (nálam 130 gramm pucoltan)

700 gramm sovány darált sertéshús (nekem ez comb szokott lenni)

500 gramm passzírozott paradicsom

1 csapott evőkanál kakukkfű

1 csapott evőkanál bazsalikom

7 gramm só

2 dl víz

500 gramm szárazon mért durum vagy teljes kiőrlésű spagetti

Elkészítése: a kimért olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát, majd rátettem a darált húst. Befűszereztem, utána ráöntöttem a paradicsomot. 2 dl vízzel felöntöttem és körülbelül 20 percig fedő alatt, majd utána fedő nélkül főztem, míg kissé besűrűsödött/elfőtt róla a felesleges folyadék.

Közben feltettem vizet forrni a tésztának, amit jómagam nem szeretek al dante fogyasztani –ami tudom, szomorú, de ez van…-.

bolognai

Tápanyagértékek a szószra vonatkozóan: a kész szószom 1498 gramm lett, ebben 1902 kcal, 130,5 gramm fehérje, 133,5 gramm zsír és 33,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 12,1 gramm, a zúzott paradicsomra nem számoltam szénhidrátot, mert csak paradicsom van benne, a dobozon található értékek szerint 100 grammban 4 gramm szénhidráttal. Persze, hogy számoljuk-e vagy sem, függ attól is, mennyi feltétet teszünk a tésztánkra).    

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!