Egy egészségesebb élet

Alföld levese, a lebbencs

Ma döbbentem rá, hogy már évek óta nem ettem lebbencslevest (azt hiszem, így a Férjem sem, ha csak bent a munkahelyi étteremben nem „lepte meg magát” egy tányérral). Mivel találtam durum csuszatésztát itthon nem volt kérdés mi lesz a mai ebédünk első fogása. Másodiknak fánk készült, leginkább a farsangi időszakra való tekintettel (még idén nem is sütöttem…).

Igyekeztem utána olvasni a lebbencsleves eredetének, de nem lettem sokkal okosabb. Annyi bizonyos a Magyar Néprajzi Lexikon szerint, hogy a parasztkonyha igen gyakori étele volt, illetve, hogy ezen a néven, leginkább az Alföldön volt elterjedt. A wikipedia szerint 1840-ből maradt meg az utókorra az első, írásos feljegyzés a lebbencsről.

lebbencs2

Ahány ház, annyi szokás, ahogy tartja a mondás. Én most sárgarépával és kolbásszal készítettem. De olvastam olyan receptet, ahol sokkal több zöldség kerül bele, de hús egyáltalán nem, vagy éppen nem kolbász, hanem szalonna. 

Hozzávalók:

5 ml extra szűz olívaolaj

200 gramm szárazon mért csuszatészta

150 gramm sárgarépa

100 gramm parasztkolbász

1 csapott evőkanál piros paprika

0,5 csapott kávéskanál fehér bors

7-10 gramm só

2500 ml víz

Elkészítése: a kimért olajra öntöttem az apróbb darabokra tördelt csuszatésztát és folyamatos kevergetés mellett addig pirítottam, míg szép aranybarna színe lett a legtöbbnek. Majd rátettem a karikára vágott sárgarépát és kolbászt is. Meghintettem a fűszerekkel, felöntöttem vízzel. Fedő alatt, kicsi láng felett körülbelül 1 óra alatt puhára főztem minden alapanyagot.

Kanálnyi tejföllel tálaltam.

lebbencs1

Tápanyagértékek: a kész levesem súlya 2468 gramm lett, ebben 1382 kalória, 52,4 gramm fehérje, 58,9 gramm zsír és 157,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 152,3 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, számos tényező miatt módosulhat.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!